Caroline kano Townsville 2018 2000

Caroline Pedersen

Stud. BSc. Biologi på Syddansk Universitet

Caroline Pedersen 2018
Stud. BSc. Biologi på Syddansk Universitet

Caroline Pedersen

Studieophold på James Cook University, Australien med fokus på at styrke kompetencer inden for arbejdet med naturbevarelse, metoder til administration af specifikke naturområde og bevarelse af biodiversiteten.

Oversvømmelse Townsville 2018

Rejsebrev fra Caroline Pedersen

Oversvømmelse
Torsdag den 31. januar stod jeg i Kastrup Lufthavn og var mere end parat til at tage afsted på eventyr i byen Townsville, hvor mit nye universitet James Cook University ligger. Jeg ankom ca. 2 uger før, at undervisningen på universitet startede. På den måde ville jeg have mulighed for at udforske det nye område omkring mig. Det viste sig dog at være sværere at udforske i starten end forventet... Dagen efter, at jeg ankom, kom der store oversvømmelser i det meste af byen på grund af store mængder regn. De værste i flere hundrede år. De var så store, at selv de danske nyheder rapporterede om dem. Flere steder i gaderne gik vandet mig til brystet.

Militæret var talstærkt tilstede i byen med deres tanks, og mange mennesker blev evakueret. Nogle fandt også deres egne kreative måder at komme rundt i gaderne på. Jeg så et par stykker, der sejlede i kano, og én enkelt, der svømmede rundt med svømmefødder. Huset, som jeg bor i, blev heldigvis ikke oversvømmet. Det eneste, der skete der, var, at vi mistede strømmen i 4 dage.  Det gjorde, at hele stemningen her blev lidt mere camping-agtig. Det er heldigvis blevet meget bedre hernede nu, selvom der stadig er rigtig meget oprydningsarbejde, der skal gøres.

Homestay
Huset, som jeg bor i, deler jeg med en veterinærmedicinunderviser fra universitet og hans 16-årige datter. Jeg har nemlig valgt, at jeg gerne vil bo i et ”homestay” hos en australsk familie. På den måde håbede jeg nemlig, at jeg kunne komme til at lære endnu mere om den australske kultur. Jeg har været heldig med det valg, for det er en rigtig venlig familie med rare naboer også!

Universitetet
Undervisningen på universitetet startede den 15. februar med en introduktionsdag for alle internationale studerende. Der er rigtig mange internationale studerende hernede, der læser en form for biologi ligesom mig, da James Cook University ligger nr. 1 i verden for deres marinbiologi, og nr. 2 for deres biodiversitets bevarelse. Dette er også to områder, som jeg har fag indenfor. Ugen efter var der en form for orienteringsuge, hvor man havde mulighed for at høre om de forskellige fag, få tips til, hvordan man studerer bedst muligt (tiltænkt førsteårsstuderende), samt høre om alle de forskellige klubber og foreninger, der er på universitet. Der var også en masse konkurrencer undervejs. I deres ene konkurrence kaldet O-mazing race, der var en form for orienteringsløb, formåede mig og min veninde Lisa at komme på en tredje plads med vores tid. Det var vi ret stolte over, da vi var det eneste hold, der rent faktisk løb rundt og ikke brugte en bil!

Ugen efter startede undervisningen rigtig op. Det var rart at komme i gang. Alle de fag, jeg har valgt, er nogle, som jeg virkelig synes lyder spændende, og jeg glædede mig derfor til at lære en masse om det. Indtil videre har det været rigtig godt. Undervisningen hernede er dog lidt anderledes i forhold til, hvordan man bliver vurderet. I mine fleste fag derhjemme er det den sidste eksamen i semestret, der tæller for ens endelige karakter, og det hele bliver derfor ofte afgjort på én gang. Hernede tæller mange delelementer som en del af ens endelige slutresultat, så man bliver nødt til hele tiden at følge med og have læst til de enkelte forelæsninger. Det virker som en god måde at gøre det på, selvom det lige er noget, som jeg skal vænne mig til.

Når tiden ikke bruges på forberedelse vedrørende undervisningen, så er der så meget andet at give sig til. Jeg har mødt så mange utrolig søde mennesker hernede. Dem får jeg lavet en masse med. Det kan være alt fra at spise kage sammen, dykke i the Great Barrier Reef, udforske Magnetic Island, hike, danse salsa, sejle i kano, gå tur med hunde og så videre. Mulighederne er mange, og jeg glæder mig til at opleve og lære så meget mere hernede!

Tusind tak for at være med til at gøre det muligt for mig at komme herned!

Mange hilsner fra Townsville
Caroline Pedersen

Læs portræt af Caroline Pedersen nedenfor

Hvad vil du særligt fremhæve ved din uddannelse?
Uddannelsen i biologi er bred og indebærer viden om alle levende organismer. Det er lige fra bakterier til planter, mennesker og dyr - og så lige lidt ekstra oveni. Der er derfor mulighed for at fordybe sig i mange forskellige emner under sin uddannelse. De emner, som jeg er særligt fascineret af, er økologi og miljø. De gange, at jeg har haft mulighed for at vælge valgfrie kurser, er mit valg derfor med det samme faldet på kurser, der berører disse emner. Graden af valgfrihed på min uddannelse er forholdsvis stor sammenlignet med andre uddannelser, som jeg kender. Dét er med til at gøre, at jeg virkelig har mulighed for at specialisere mig indenfor de områder, som jeg brænder for.

Derudover så er biologi en videnskab, som bygger på mange andre videnskaber som eksempelvis matematik, fysik og kemi. Under min uddannelse indgår der fag, som grundlæggende lærer os om hele den naturvidenskabelige palet, så vi får de bedst mulige værktøjer til at blive dygtige biologer. Denne kobling af tværfaglighed synes jeg er med til at gøre uddannelsen i biologi ekstra spændende.

Hvordan er din interesse for miljø og økologi opstået?
Dyr og natur har altid fascineret mig siden, at jeg var helt lille, men tanken om, at jeg ville studere biologi og her have fokus på miljø og økologi opstod dog forholdsvis sent. Jeg har egentlig altid gået og overvejet tre forskellige uddannelser, som var dyrepasser, dyrlæge og læge, men i 3.g, da jeg valgte at arbejde med klimaforandringer til min afsluttende eksamen i AT, begyndte mine uddannelsesdrømme at gå i en anden retning. Jeg synes, at de scenarier, der blev præsenteret om fremtidens klima, var skræmmende, så dem ville jeg gerne være med til at ændre, og få andre mennesker til at gøre det samme. Interessen for miljøet spirede yderligere, da jeg var på højskoleophold på Zanzibar, hvor faget miljøkendskab indgik. Så da jeg søgte ind på Syddansk Universitet i sommeren 2016, stod det klart, at biologi skulle være min førsteprioritet. Med det uddannelsesvalg følte jeg nemlig, at jeg kunne være med til at gøre en forskel, der ville kunne ende med at have positiv betydning for mange - herunder både mennesker, natur og dyr.

På studiet fangede faget økologi særligt min interesse. Økologi handler overordnet om, hvordan forskellige økosystemer hænger sammen, og hvad der påvirker dem. Det kan f.eks. handle om, hvilke konsekvenser det har for livet i søerne, at de modtager næringsstoffer fra landmændenes gødning, hvordan man bevarer en truet dyreart, eller hvilke konsekvenser klimaændringerne har for alle levende arter. Ved at have forståelse for, hvordan økosystemerne hænger sammen, er det muligt at udvikle metoder til at ændre økosystemet tilbage til det mest optimale stadie. Det synes jeg er virkelig spændende - Så spændende, at jeg også har valgt at skrive min bacheloropgave i faget økologi.

Hvorfor har du valgt, at dit studieophold i foråret skal være på netop James Cook University i Australien? 
James Cook University ligger helt i toppen, når det omhandler miljø og økologi. I 2017 blev de rangeret i top 2 over australske universiteter indenfor disse områder, samt top 15 i verden af US News and Global Report Rankings fra 2017. Det vidner om, at de er med helt fremme indenfor disse vidensområder, og jeg er derfor sikker på, at jeg har mulighed for at udvikle mig utroligt meget fagligt dernede. Samtidigt er deres læringsmetoder meget ”hands-on” baseret, hvor man ikke nødvendigvis kun behøver at sidde stille i et forelæsningslokale, men i stedet har mulighed for at komme ud og få det, man snakker om, imellem fingrene. Det kan både være i form af feltture eller besøg på deres egne feltstationer, hvor en af dem bl.a. er placeret på deres egen ø. Derudover så er campus i Townsville også generelt placeret tæt på både hav og skov, så der er også rig mulighed for at gå ud og opleve, hvad forelæseren fortæller om, under en almindelig forelæsning.

Hvad håber du at opnå med studieopholdet?
Med mit studieophold på James Cook University håber jeg specielt at styrke mine faglige kompetencer indenfor miljø og økologi. Især under den del, der omhandler bevarelsesbiologi. Jeg er så nysgerrig på at lære, og vil suge så meget viden som muligt til mig. Derudover så håber jeg også, at mine engelskkundskaber vil blive styrket markant. Man kommer til at få det engelske sprog ind under huden på en anden måde, når man bor i et engelsktalende land i en længere periode.

Udover det faglige forventer jeg også at opnå personlig udvikling. Jeg er sikker på, at jeg får rykket mine grænser ved at skulle rejse væk fra min vante hverdag og kaste mig ud i nye udfordringer i et land på den anden side af jordkloden, som jeg aldrig har besøgt før. Jeg ved dog, hvor givende det er at rejse, og selvom planlægningen nogle dage kan virke uoverskuelig, så glæder jeg mig SÅ meget til at komme afsted - Det kommer til at give mig så mange ting med i min ”udviklingsrygsæk”, som jeg slet ikke kan sætte ord på.

Hvad er dine ambitioner på sigt?
Mine ambitioner på sigt er at være med til at skabe en mere bæredygtig verden, hvor bl.a. udledningen af drivhusgasser bliver sænket markant og naturen og dyrearterne bliver bevaret. Det kan virke som en stor ambition, men jeg synes, det er i orden at drømme stort, og så forsøge at gøre sit allerbedste for at nå sine mål. Jeg vil i hvert fald arbejde en vis legemsdel ud af bukserne for, at det lykkes. Jeg har endnu ikke lagt mig fast på, hvordan jeg vil nå målet. Det kunne være interessant at arbejde med at finde specifikke løsninger på problemerne, f.eks. i form af at udvikle metoder til naturpleje eller miljøforbedring. Samtidigt så synes jeg også, at det kunne være spændende at arbejde med formidling omkring miljø og økologi, da jeg tror, at man bliver nødt til at oplyse folk, og gøre dem interesseret i emnerne for, at man virkelig kan gøre en forskel, der rykker. Jeg skal nok ende med at finde min egen metode til at nå mine mål med tiden, men ambitionen ligger i hvert fald fast.