I 1991 købte Lars Olesen, der er uddannet mejeriingeniør og til daglig arbejder på Assens Tobaksfabrik, Hesle Nygaard, som blev bygget tilbage i 1844. Der hørte 13,8 hektar til gården, og jorden blev på det tidspunkt dyrket som et konventionelt landbrug, men Lars havde planer om at rejse skov på det stærkt kuperede areal og blive herre over egne jagtarealer.
Det gamle træ i haven bliver startsskuddet til et valnøddeeventyr
Midt i haven stod der indtil stormen i 2019 et stort træ. Det kunne lige så vel have været en blodbøg eller et stort kastanjetræ, og så var denne historie ikke blevet længere. Nu stod der så af ukendte grunde et stort valnøddetræ af arten regia, som gav store og fine spiselige valnødder. Tilbage i 1993 spredte Lars Olesen nogle af valnødderne i en mindre bevoksning, og det satte – uden han selv vidste det – gang i et valnøddeprojekt. Lars Olesen havde nemlig helt glemt udspredningen, da han i 2008 opdagede, at frøene nu var blevet til mindre træer med nødder, og hermed var kimen sået til plantagen. Hurtigt blev de øvrige træarter mellem valnøddetræerne fældet, for valnøddetræet skal have sol og læ og luft omkring sig foruden den bedste muldjord.
Og så var det ellers ’trial and error’ derfra – Lars Olesen påstår selv, at han sammen med en kollega fra Jylland har begået alle de fejl, man overhovedet kan begå ved en valnøddeproduktion og gjort sine erfaringer den vej fra. Og erfaringer er der masser af, og han deler dem gerne.
Kun de bedste nødder anvendes
Valnøddeplantagen, som er certificeret økologisk, er lavet af frøspirede nødder, som alle stammer fra det store træ i haven. Gennem mange år har han sorteret de bedste og største nødder fra til fremspiring og udplantning.