Botanisk have tre nye bede

150 års aktivitet fejres med nye bede

Botanisk Haves Venner har gennem årene gjort en stor indsats for at vedligeholde de mange specielle bede ved væksthusene i Botanisk have i Aarhus. Nu har de sammen med Væksthuset og Haveselskabet fejret stedets 150 års jubilæet og gaven fra vennerne er støttet med midler fra Dalgas' Mindelegat.

I 1873 anlagde et nystiftet haveselskab, der senere fik navnet Det Jydske Haveselskab, en planteskole i Aarhus – der hvor Væksthusene er i dag. Til planteskolen var der knyttet en prøvedyrkning af frugtsorter. Det store arbejde inden for frugtavl med forædling og opformering havde til formål, at der fra planteskolen kunne leveres frugttræer og -buske, der var tilpasset det på den tid barske jyske klima.

Det var E.M. Dalgas – en af Hedeselskabets grundlæggere - der var en af initiativtagerne til planteskolen. 

Aarhus Kommune overtog arealet i 1911 og omdannede det til en botanisk have – dengang kaldet Haven ved Vesterbro - med træer og buske og et område med smukt anlagte bede med roser, stauder, alpine planter og meget mere. 100 år senere besluttede byrådet at haven skulle omdannes til en bypark uden de mange bede. 

150 års jubilæum
Heldigvis lykkedes det at påvirke beslutningen så det nu er Væksthuset, Aarhus Universitet, der står for stenbedene. Det danske Plantesamfund og foreningen Botanisk Haves Venner varetager pasning, vedligehold og udvikling af rosenbedene, stauder, græsser, temabede vandløb og surbundsbede. 

Den 27. juni 2023 havde vennerne taget initiativet til at fejre de 150 år med planter og træer på stedet. 

Vi ønsker at markere de første 150 år med en gave, der peger fremad, til glæde for eftertiden og parkens besøgende. Derfor har vi valgt et spiralbed med krydderurter, et spaltebed og et kalkstensbed.

Hanne Søholt Foged

Hanne Søholt Foged
Botanisk Haves Venner

Der er tale om tre temabede; et spaltebed med alpine planter og træer, et spiralbed anlagt efter perma kultur principper og endelig et kalkstensbed med stenplanter.

Det er vennerne, der selv har stået for anlæggelse og beplantning. På grund af tørken afventes der regnfulde dage efter jubilæet inden bedene tilplantes fuldt ud.

Undervejs er der ydet økonomisk støtte til bedene og jubilæumsfejringen med 25.000 kroner fra E.M. Dalgas' Mindelegat, der administreres af Hedeselskabet. 

Spiralbed i Botanisk Have

Spiralbed med krydderurter

Et spiralbed er et højbed med en stenspiral anlagt efter permakultur principper, som giver gode vækstbetingelser for krydderurter. Stenene holder på solvarmen. Permakultur blev introducereret i 1970’erne af biolog og forsker Bill Mollison og miljødesigner David Holmgren, begge fra Australien. De beskrev et bæredygtig, stabilt og modstandsdygtigt system til produktion af fødevarer, som ikke udpiner jorden og minimerer spild. Læs mere her.

Botanisk Have Aarhus
Vennerne

Botanisk Have i Aarhus

Haven er anlagt i et kuperet terræn. Her er vidtstrakte plæner med store, fritstående træer, og her er små, intime, grønne rum. Et vandløb løber igennem hele haven, danner 3 søer og løber videre ned gennem Den Gamle By og dens kanaler. Rosenbedet, Temahaverne og Samlingen af Græsser og Stauder er nogle af de interessante steder i haven. De plejes af frivillige, Botanisk Haves Venner. Læs mere om vennerne her.