Grænseminde

Visionært naturprojekt hædret med Dalgas’ Mindelegat

Landmand Peter Bjørnshauge Jensen har fået tildelt E.M. Dalgas’ Mindelegat, der administreres af Hedeselskabet, for sit omfattende naturprojekt på og omkring gården Grænseminde uden for Vamdrup. Flere naturområder og variationer i landskabet er skabt til glæde for både dyr, lokale og besøgende.

Flaget var hejst, da familie, venner og samarbejdspartnere var inviteret til Grænseminde for at fejre mindelegatet. I løbet af dagen fik selskabet også en større rundvisning i området. Det er Peter Bjørnshauge Jensen, der sammen med hans hustru Dorthe og deres tre børn er 3. generation på gården.

Steen Vincens Riber og Carsten Damgaard fra HedeDanmark var til stede for at overrække legatet, hvor der følger 40.000 kroner med.  Legatet gives, da det er yderst sjældent, at en person ofrer så meget ad frivillighedens vej og går så stærkt ind i arbejdet med at skabe mere og bedre natur med høj grad af biodiversitet.

Det har været et mål for os at lave et område, som ikke druknede i landbrug og drift.

Peter Bjørnshauge Jensen

Siden overtagelsen af Grænseminde og det 130 hektar store landbrug med produktion af smågrise i år 2000, har Peter Bjørnshauge Jensen løbende udviklet naturprojektet og arbejdet på at øge den kulturelle værdi. Således er der i dag etableret 13 småbeplantninger i det åbne land, to søer på henholdsvis 0,6 og 1,0 ha i størrelse, plantning af lindetræer langs den offentlige vej samt et helt nyt miljø omkring gården med mere beplantning og nye indkørsler.

Variation skaber nye muligheder
Jagt har også en stor betydning på Grænseminde, og jo mere variation der bliver skabt i landskabet, jo bedre er det for vildtet i naturen. Men samtidig gavner det også mange andre dyrearter, påpeger Peter Bjørnshauge Jensen, der virkelig holder af naturen og det at gå og plante, save med motorsaven og gøre det smukt.  

- Mange der kommer hertil spørger, om vi egentlig har dyr? For det har de ikke umiddelbart lagt mærke til, og det er jeg glad for, siger Peter om at lykkes med sine visioner.

Mindelegatet fra Hedeselskabet skal efter planen gå til etablering af nye beplantninger samt en forlængelse og videreførelse af lindetræerne langs vejen til den modsatte side af gården.

E.M. Dalgas' Mindelegat

Legatet administreres af Hedeselskabet og gives som støtte til eller præmiering af personer, institutioner eller sammenslutninger, der yder en særlig indsats inden for beplantning, læplantning og kultivering. Legatet uddeles i portioner på 10.000 kr. eller mere.

Legatet blev uddelt sidste gang i juni 2023 og der er ikke flere midler til uddeling.

Til højre ses Dorthe og Peter Bjørnshauge Jensen med diplomet, som det synlige bevis for modtagelsen af legatet.