Forsøg og dokumentation
Thorsølund medvirker i et europæisk projekt, hvor der indsamles data fra produktion af rug hos enkelte landbrugsbedrifter i Danmark, Tyskland, Frankrig, England og Spanien over en 3-årig periode.
De indsamlede data bearbejdes af Blonk Consultants i Holland, som er akkrediteret af EU til at lave CO2 beregninger på landbrugsbedrifter.
Projektet går ud på at dokumentere rugens klimaaftryk på baggrund af 3 forskellige rugsorter pr år.
Under projektet, skal der laves klimaberegninger på hver enkelt sort, med baggrund I de behandlinger som gennemføres på demoarealet og den omliggende mark. Det betyder, at der registreres alle behandlinger udført på arealerne (maskinoperationer/overkørsler, gødning, såsæd, planteværn) så der kan beregnes en CO2 belastning ved dyrkningen af den enkelte sort i relation til udbytte, hvorefter CO2 belastningen ved dyrkningen bliver beregnet.
Beregninger udarbejdet på baggrund at tyske forsøg i 2021 viste med alt tydelighed en betydelig reduktion af CO2 udledningen ved produktion af hybridrug kontra hvede.
Kort fortalt viser beregningerne, at for hvert et ton dyrket hvede byttet ud med et ton dyrket hybridrug på samme arealenhed sparer klimaet for 80 kg CO2.
Rugen skummer
Simon Wulff har erfaret at hybridrug som fodermiddel til grise fungerer andeles fremragende. Men han er dog stødt ind i udfordringer som betyder, at han ikke kan øge andelen af hybridrug til over 50 % uden problemer.
Ved så forholdsvis høj mængde af rug sker der det at fodret begynder at skumme, hvilket giver udfordringer når det pumpes rundt til grisene i staldene med ejendommens gamle centrifugalpumpe. Dette kan dog løses ved skift til at såkaldt snedkerpumper, som har en anden virkemåde at flytte fodret på.
Til køb af denne pumpe har Simon Wulff modtaget 25.000 kroner i støtte fra Edvard og Ane Agerholms Legat.