Lars Kristian Højrup Grøn

Innovation og fremtidens landmand

Lars Kristian Højrup Grøn har effektiviseret processen med øremærkning af smågrise. Han har derfor modtaget Edvard og Ane Agerholms Legat på 15.000 kroner for sit arbejde.

I Kværndrup på Midtfyn er en ung mand i fuld gang med at føre landmandsdrømmen ud i livet. Lars Kristian Højrup Grøn er opvokset på en gård og har altid forestillet sig at blive landmand. Han går på EUX, og om et par år får han både en landsmandsuddannelse og en gymnasial uddannelse med sig ud i verden. 

Som en del af sin uddannelse er Lars Kristian Højrup Grøn i praktik på Sandager Skovgård, hvor hans energiske tilgang til faget allerede kaster gode idéer og brugbare løsninger af sig. I en alder af 19 år har han med opbakning fra sine ledere udfordret ’plejer’, og det sparer nu gårdejer Poul Martin Egdal for et mærkbart antal arbejdstimer på gården.

Med pragmatisk snilde har Lars Kristian Højrup Grøn effektiviseret processen med øremærkning af smågrise så godt, at arbejdet samlet er reduceret med et årsværk. 

Der er behov for orden på en gård med 1.450 avlsdyr, og tanken har været at gøre arbejdet lettere. Hans ’opfindelse’ består af nogle brugte fodersække, som hænges op i stalden, og så er man i gang med systematikken. Han har også allerede udviklet en mobil version på en aflagt og ombygget fodervogn.

Mon ikke, der kommer mere. I hvert fald er der masser af tanker om alt fra højde på stalddøre til arbejdsmiljø i hovedet på den kommende landmand. 

smågrise med øremærker

Øremærkeprocessen

På en arv- og opformeringsbesætning, hvor man producerer polte, er det et lovkrav, at man kender genetikken. Dette gøres ved at sætte et øremærke i alle so-grisene på dag 1, så kan man senere slå nummeret op og se, hvilken forældre eller bedsteforældre hver so-gris har. 

For at kunne sælge poltene til udlandet, skal der sættes endnu et øremærke i, med større tekst. Dette er både fordi, det er nemmere at læse, og fordi man i udlandet ikke scanner chippen i øremærket, som vi gør i Danmark. Det store øremærke kan dog først sættes i på dag 12, ellers kan so-grisen få hængeøre. Det vil sige, at man på dag 12 samler so-grisen op, aflæser det lille øremærke og finder et stort øremærke med samme nummer.

Det er udfordringen med at matche de to øremærker, som Lars Kristian Højrup Grøn har effektiviseret.