Så til stor overraskelse for familien vendte han tilbage til Gærum og meddelte, at han ville tage en landbrugsuddannelse. Først var det landbrugsskolen i Aalborg og senere blev han agrarøkonom fra landbrugsskolen i Risskov ved Aarhus. Samtidig med den krævende skolegang arbejdede Mathias i faderens landbrug, hvor det især var svineproduktionen, der interesserede ham.
Så lille en gæld som muligt
Det økonomiske overblik og så lav en gældsrate som muligt betyder rigtig meget for Mathias Broholm og det er da også baggrunden for en for landbruget noget usædvanlig virksomhedskonstruktion. Virksomhedens drives nemlig som et anpartsselskab, Nybroe ApS, hvor Mathias og hans kompagnon hver ejer 50%.
Svineproduktionen på Nybroh gennemføres uden egne marker, men med indkøbt foder og levering af gylle til bl.a. Sindal biogasanlæg. En del af produktionen foregår også i lejede produktionslokaler. Derfor er gælden usædvanlig lille sammenlignet med andre i branchen. Så selv om det ikke blev til en forretningsmæssig uddannelse på CBS har Mathias’ medfødte økonomiske evner gjort en forskel og givet en form for frihed til at udvikle virksomheden.
Medarbejderteam og personaleledelse er fundamentet
At et godt medarbejderteam betyder meget for Mathias kommer tydeligt frem, når han beretter om virksomheden. Flere af de syv ansatte, heraf flere unge personer, som andre måske ikke vil ansætte, har selv henvendt sig med ønske om at arbejde i Nybroh. Her er faste rammer og en aftale er en aftale, men også stor tiltro til at alle kan løfte en opgave såfremt der har været en god oplæring undervejs.
Det er Jonas Broholm, Mathias’ bror, der har indstillet Mathias til legatet, og han begrunder det således:
- Jeg ved, at Mathias har et ønske om fortsat at dygtiggøre sig inden for ledelse. Det vil være af afgørende betydning for ham, at der er økonomisk råderum til fortsat at dygtiggøre sig som leder i dansk landbrug ved hjælp af uddannelse.
- Det er et flot forløb Mathias har haft og netop unge igangsættere som ham fortjener en påskønnelse for sit gå på mod og tanker omkring landbrugets fremtid, udtaler Vibeke Højen, projektchef i Hedeselskabet, der varetager administrationen af Agerholms Legat.