Ambassadørerne anbefaler
Der findes mange fine og interessante naturoplevelser i det ganske land. De mest omtalte og populære steder behøver næppe den store introduktion. Men hvad med alle de mindre kendte steder? Hvor ligger de – og hvilken naturoplevelse byder de på?


Inspiration til nye oplevelser i naturen
Hedeselskabets ambassadører, der bor i hele Danmark, kender alverdens afkroge af landet og naturen. I løbet af 2024 bad vi dem sende deres personlige udvalgte natursteder ind til VÆKST til inspiration for vores læsere. Det blev til i alt 22 anbefalinger, som vi har samlet på kortet herunder med tilhørende information.
I starten af 2025 har vi modtaget yderligere en anbefaling fra et af vores medlemmer, som nu også er at finde på kortet.
Artikler med ambassadørernes anbefalinger

Hellehøj Gravhøj og Rugtved Skov
Rugtved Skov i Hirtshals er den nordligste bøgeskov i Danmark, hvorfra man kommer til den fredede gravhøj Hellehøj, som er fra bronzealderen. Gravhøjen er anlagt på en morænebakke fra istiden.
Vokslev Kalkgrav
Vokslev Kalkgrav ligger ved landsbyen Vokslev i det nordlige Himmerland. Sammen med vandmøllen Huul Mølle ved Binderup Å er kalkgraven en del af et enestående kulturmiljø med værdifuld natur og geologiske forekomster.
Halkær Mølle
I naturområderne omkring Halkær Mølle findes stort set alle himmerlandske naturtyper. Vandmøllen i bindingsværk fra 1664 huser et naturcenter, som både er et museum og formidlingscenter for egnens natur- og kulturhistorie.
Storå Folkeskov
Folkeskoven ligger vest for Holstebro på en tidligere landbrugsejendom, som er blevet omdannet til skov og natur. CO2-binding er skovens primære formål, og derfor er der plantet en større andel nåletræer..jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Grejsdalen
Grejsdalen nord for Vejle er, qua sin status som Danmarks dybeste dal, industriens vugge i Jylland. Her blev vandkraften udnyttet 14 steder fra Grejs Å, og Vejle blev Danmarks Manchester med bomuldsspinderier m.m.
Gundsømagle Sø
Ca. 3 km øst for landsbyen Gundsømagle og ca. 15 km nord for Roskilde finder man Gundsømagle Sø, som dækker godt 370 ha. Området, der er landskabsfredet på grund af betydelige værdier, omfatter Sjællands største rørskov og flere stykker naturskov og enge.
Langå Egeskov
Tæt på stationsbyen Langå ligger et gammelt skovområde helt ned til Gudenåen, hvor man kan se effekten af længere tids skovgræsning i en gammel egeskov. Det er samtidig et af de få steder i Danmark med mange års skovgræsning – mere end 200 år.
Langemosen
I den nordlige del af Nationalpark Mols Bjerge finder man Langmosen, som er en højmose. Den var oprindeligt en sø dannet i et gammelt dødishul, som opstod efter istiden for ca. 12.000 år siden. Søen er siden groet til, så der ikke længere er vandspejl.
Jordløse Bakker og Skov
Øst for landsbyen Jordløse – mellem Faaborg og Assens – ligger Jordløse Bakker og Skov, hvor Danmarks Naturfond ejer 70 ha. Størstedelen af området græsses p.t. af kvæg. Landskabet er kuperet og stærkt præget af at være en del af en randmoræne.
Bastruptårnet og Bastrup Sø
14 km øst for Frederikssund ligger Bastruptårnet som en imponerende og mystisk ruin indpasset i landskabet. Fra tårnet kan man følge alt, hvad der sker i området. Det anbefales at kombinere besøget med en vandretur på 6,2 km rundt om Bastrup Sø.
Christiansø
I 2019 blev Danmarks østligste punkt Christiansø udpeget til naturpark, der fordeler sig på Christiansø, Frederiksø, Græsholm og en række mindre øer og skær. Man kan opleve middelhavsstemning og en blanding afsjælden natur samt historiens vingesus.
Borup Hede
Borup Hede ligger smukt placeret i Simested Ådal mellem Møldrup og Ulbjerg i Himmerland. Der er en flot udsigt over ådalen, og mod vest grænser heden op til C. E. Flensborgs Plantage.
Hjerl Hede
Mellem Struer og Skive ligger hede- og søområdet Hjerl Hede ved Flyndersø. Hjerl Hedes stifter, H. P. Hjerl Hansen, lod i 1932 området frede, hvilket dengang udgjorde Danmarks største frivillige fredning.
Dalgaskanalen
Dalgaskanalen (anlagt af Hedeselskabet i 1871-72), udspringer ved Arnborg. Ved ’Skjern Å-forvirringen’ ledes en del af vandet fra Rind Å og Skjern Å over i kanalen. Mod syd finder man Tjæreovnene i Hesselvig Plantage.
Naturring Tversted
Omkring Tversted i Vendsyssel finder man den 24 km lange vandrerute Naturring Tversted. Det er en rute med afvekslende og unik natur, der går gennem fem fredede områder.
Hygum Bakke
Ca. 60 m.o.h. byder Hygum Bakke mellem Lemvig og Harboøre på en fantastisk udsigt over landskabet ud mod Nordsøen, Harboøre Tange og Nissum Bredning og sydpå over morænelandskabet til Bovbjerg.
Tørning Mølle
Vest for Haderslev ligger vandmøllen Tørning Mølle i Vojens-Haderslev tunneldal. Vandmøllen ligger i et smukt løvskovområde med gode vandrestier og rekreative aktiviteter som orienteringsløb og mountainbike..jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Draved Skov og Kongens Mose
Draved Skov ligger ved Løgumkloster og er det største stykke urørt skov i landet. Det er en unik mulighed for at opleve, hvordan danske skove så ud for tusinder af år siden..jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Horreby Lyng
Midt på Falster ligger den 150 ha store højmose Horreby Lyng, som har historiske spor tilbage til bondestenalderen. Mosen, der har været anvendt til tørveudgravning i både 1. og 2. Verdenskrig, har flere gode vandreruter.
Kruusesminde
Kruusesminde ved Storebæltsbroen breder sig ud over 280 ha, hvoraf de 250 ha er samlet på Halskov. I foråret 2024 blev Kruusesminde købt af Slagelse Kommune og Den danske Naturfond.Ambassadørernes anbefalinger på danmarkskortet

Ambassadørkorps
Mange danskere kender Hedeselskabet af navn, men ikke alle ved, at Hedeselskabet er en forening, der byder på viden, indflydelse og oplevelser. For at endnu flere kommer til at kende foreningen og får lyst til at blive medlem, har vi etableret et ambassadørkorps.
Vores fageksperter
Vil du vide endnu mere? Send os dit faglige spørgsmål, så svarer vores fageksperter hurtigst muligt.

Erik Ervolder Olesen

Laura Bjerre Jordans

Lisbeth Jess Plesner

Mads Flinterup

Michael Glud
Få viden, nyheder og invitationer i din indbakke
Nyhedsbrevet er til dig, der gerne vil lære mere om natur og miljø – og som gerne selv vil gøre en forskel. Vi lukker dig digitalt ind i vores foreningsliv og viser, hvordan vi dagligt arbejder for at benytte og beskytte naturen. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyeste nyt, invitationer og tips og tricks til fx øget biodiversitet.
Podcast og lydartikler

Mette Meldgaard
Redaktør
Lyt til vores podcast eller udvalgte artikler fra magasinet VÆKST. Følg bl.a. med i samtaleserien “Mads vil redde verden”, hvor klima- og biodiversitetschef Mads Flinterup inviterer vidende gæster med ud i naturen.
Dine medlemsfordele
Hedeselskabets forening er et fællesskab med dedikerede medlemmer med interesse for benyttelse og beskyttelse af naturen. Der er mange gode grunde til at være medlem af Hedeselskabet – her har du fire af dem:
Netværk
Som medlem bliver du en del af et stærkt, fagligt interessefællesskab, som består af en bred kreds af fagfolk, beslutningstagere, studerende og andre med interesse for natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.
Viden
Som medlem modtager du Hedeselskabets magasin VÆKST fire gange årligt. Du får i VÆKST ny viden og faglig indsigt i naturpleje, klimatilpasning, bæredygtighed og biodiversitet samt adgang til fysiske og digitale arrangementer og digitale platforme.
Oplevelser
Som medlem kan du deltage i Hedeselskabets mange arrangementer. De er gratis for medlemmer og giver faglig viden, indsigt, netværk med ligesindede samt mulighed for at deltage på en årlig jagt og en fisketur.
Indflydelse
Som medlem kan du foreslå, hvilke projekter Hedeselskabet skal støtte med midler fra medlemspuljen, ligesom du selv kan søge midler. Du har også mulighed for at stemme, når der er valg til Hedeselskabets repræsentantskab, som er vores øverste myndighed.