
Skoven begynder med et frø - men nye gebyrer truer
De fleste ved, at et træ begynder sit liv som et lille frø. Frøet vokser sig stort og kan ende som en del af skoven. En skov, vi alle sammen burde ønske, at der skal være mere af. Både fordi der er et politisk ønske om at nå 25 % skov i Danmark inden udgangen af dette århundrede og rejsning af 250.000 hektar ny skov her og nu, men også fordi det er en nødvendighed for både klima, biodiversitet og mennesker.

Christian Bogh
Men som sagt begynder det hele med frøet. Vi vil gerne have så mange hjemmehørende arter som muligt i Danmark og også meget gerne arter, som er rustet til de klimaforandringer, der rammer hele verden nu og i fremtiden. Det kræver forskning og innovation inden for frøproduktion. Hedeselskabet er en af Danmarks største frøproducenter. Sidste år producerede vi mere end 450 millioner frø, der skal blive til træer og buske.
Desværre virker det som om, der er gået bureaukrati i det offentlige Danmark. Det er ikke første gang og helt sikkert ikke sidste gang. Nogle gange er konsekvenserne mest irritation og tidsspild, men i dette tilfælde kan konsekvenserne være meget større.
I Danmark har vi en certificeringsordning, der sikrer, at frøet er af en særlig høj kvalitet. Denne ordning kaldes ’Kåring af forstligt formeringsmateriale’ og admini administreres i dag af Landbrugsstyrelsen. Med en kåring er køberen sikker på, at frøet er af bedste kvalitet. Med et pennestrøg blev gebyret for denne kåring næsten tredoblet i foråret. Det betød en væsentlig udgift for branchen, som der kun er to svar på. Enten må kunderne betale mere – eller der importeres billigere frø fra andre steder i Europa, hvilket nok bliver det endelige udfald i et åbent konkurrencemiljø i EU.
Værst er det, hvis man i jagten på en bedre økonomi ser mod Østeuropa. Her er frøene måske billige, men til gengæld er de ikke tilpasset vilkårene i Danmark og på ingen måde rustet til klimaforandringer her i Norden. Næste konsekvens vil være, at frøproducenterne i Danmark drosler ned for forskning og høst af danske frø og til sidst – i yderste konsekvens – lukker helt ned for deres frøproduktion og udelukkende importerer frø. Dermed vil det generiske materiale fra Danmark potentielt forsvinde.
Helt galt blev det, da vi fik forklaringen på gebyrstigningen. Det var simpelthen, fordi Landbrugsstyrelsen havde forregnet sig, og de nu ikke fik så mange penge ind på gebyrer, som de havde budgetteret med. Så i ren PostNord-logik satte de prisen op for at dække over den manglende lyst til at bruge ordningen. Dette kunne være undgået, hvis der havde været en forudgående dialog med branchen og med Kåringsudvalget, der laver certificeringerne. Ingen af parterne blev dog kontaktet.
Erhvervet tager selv initiativet
Derfor tog vi i Hedeselskabet sammen med Kåringsudvalget selv initiativet til et møde, hvor vi kunne drøfte situationen med Landbrugsstyrelsen. For sagen var alvorlig – og noget mere alvorlig, end man måske tror. Mødet blev holdt midt i maj måned, og da der endelig kom dialog mellem parterne, skete der noget positivt for vores frø. Gebyrstigningen blev aflyst – for nu. Landbrugsstyrelsen mangler stadig penge, og derfor truer nye gebyrstigninger i horisonten, som et sværd over hovedet på frøbranchen. Heldigvis har vi nu endelig fået den dialog, vi så længe har ønsket.
I Hedeselskabet tror vi nemlig på dialog og fakta. Ikke på mavefornemmelser eller isolerede beregninger i et regneark. Vi er nødt til at tale med hinanden og lytte til branchen/fagligheden. Derved kan vi få belyst konsekvenser, som kan være svære at se inde fra et kontor, og i et samarbejde finde de bedste løsninger for naturen, klimaet og Danmark. Nøjagtig som det endte med at ske i denne sag.
Artiklen er en del af vores tema: Den grønne trepart
Inden år 2045 skal 250.000 ha landbrugsjord omdannes til skov. Det svarer til et samlet areal på størrelse med Lolland-Falster og Bornholm. Det er én milliard træer, vi skal plante.

Ingen skov uden en plan
Et Danmark dækket af skov. Det lyder som en fantasi taget ud af historiebøgerne. Og vi skal da også meget langt tilbage i historien for, at det udsagn var sandt.
Et grønt Danmark med eller uden det private erhvervsliv?
I sidste øjeblik, før vi alle gik på sommerferie, fik regeringen landet en aftale med en række organisationer om et Grønt Danmark.
Er greenwashing den nye bølle i skolegården?
Antallet af anklager om greenwashing er nidoblet på kun fire år. I 2023 var der således 146 sager på Forbrugerombudsmandens bord om vildledende miljømarkedsføring..jpg&width=640&format=webp&quality=75)
Er natur-, miljø- og klimalovgivning en sovepude?
§ 3, Natura 2000, VVM og kapitel 5 virksomheder. Havplaner, vandrammedirektiver og vandløbslov. Skovlov, fredskov og § 25 skov… Antallet af love, regulativer, begrænsninger, tilladelser og forbud er overvældende.
Vi løser intet på egen hånd
Har du set ’Bastarden’? Den nye danske storfilm, der omhandler kaptajn Ludvig von Kahlens kamp for at betvinge heden. Det er en film om tiden før Hedeselskabet. Men selv den stolte og stædige kaptajn indså hurtigt, at han ikke kunne løse sin opgave alene.
Biodiversitetskrisen løses ikke af flere paragraffer
COP27, COP15, 53rd World Economic Forum, Biodiversitetsrådet … opmærksomheden er rettet mod ét punkt. Nemlig biodiversitetskrisen. Det er ikke bare endnu en krise – det er KRISEN. En krise, som er kommet kraftigere og hurtigere end klimakrisen.
Kreativitet og folkeskov på lollandsk lerjord
Ved første øjekast ligner det en helt almindelig pløjemark, hvor vinterhalvåret har sat sit aftryk i den tunge jord. Men noget er i gærde på det omkring 20 hektar store område ved Sakskøbing.
For 260 år siden hjalp tyske skovfolk de danske skove – nu går hjælpen den anden vej
I slutningen af 1700-tallet var de danske skove næsten udryddede. I Tyskland fandtes imidlertid dygtige skovfolk, der skulle vise vejen for det danske skovbrug. I dag er tendensen nærmere modsat.
Skovrejsning under pres
Gennem mere end tre år har Landbrugsstyrelsens administration af ordningen for ’Tilskud til privat skovrejsning’ skabt massive forsinkelser, og ændrede fortolkninger har gentagne gange været et tema.Få viden, nyheder og invitationer i din indbakke
Nyhedsbrevet er til dig, der gerne vil lære mere om natur og miljø – og som gerne selv vil gøre en forskel. Vi lukker dig digitalt ind i vores foreningsliv og viser, hvordan vi dagligt arbejder for at benytte og beskytte naturen. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyeste nyt, invitationer og tips og tricks til fx øget biodiversitet.
Dine medlemsfordele
Hedeselskabets forening er et fællesskab med dedikerede medlemmer med interesse for benyttelse og beskyttelse af naturen. Der er mange gode grunde til at være medlem af Hedeselskabet – her har du fire af dem:
Netværk
Som medlem bliver du en del af et stærkt, fagligt interessefællesskab, som består af en bred kreds af fagfolk, beslutningstagere, studerende og andre med interesse for natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.
Viden
Som medlem modtager du Hedeselskabets magasin VÆKST fire gange årligt. Du får i VÆKST ny viden og faglig indsigt i naturpleje, klimatilpasning, bæredygtighed og biodiversitet samt adgang til fysiske og digitale arrangementer og digitale platforme.
Oplevelser
Som medlem kan du deltage i Hedeselskabets mange arrangementer. De er gratis for medlemmer og giver faglig viden, indsigt, netværk med ligesindede samt mulighed for at deltage på en årlig jagt og en fisketur.
Indflydelse
Som medlem kan du foreslå, hvilke projekter Hedeselskabet skal støtte med midler fra medlemspuljen, ligesom du selv kan søge midler. Du har også mulighed for at stemme, når der er valg til Hedeselskabets repræsentantskab, som er vores øverste myndighed.