Egetræet på plads i gårdrummet

Et stort træ skal atter byde velkommen på Skals Højskole

Det er som om, at de ikke kan få tilstrækkeligt med haverum til inspiration og fordybelse i og omkring højskolen i Skals. Hedeselskabet har valgt at støtte endnu et plantningsprojekt på skolen, men denne gang med midler fra E.M. Dalgas’ Mindelegat.

Højskolen i Skals hedder ’design og håndarbejdsskole’, men naturen og de grønne udearealer har stor betydning for både de ansatte, nuværende og tidligere elever. I 2019 fik højskolen bevillinger både af Hedeselskabet og FFD (foreningen af folkehøjskoler i Danmark) til anlæggelse af en ’Tekstilhave’ med høj biodiversitet. Haven er anlagt af HedeDanmark - læs mere her.

”Haven er til meget stor gavn både i undervisning og fritid for vores mange elever og kursister. Haven blev takket være den store donation fra Hedeselskabet forvandlet fra en kedelig plæne til et stykke levende natur med store træer, masser af blomster, en lille dam, rigtig mange fuglehuse både til småfugle og stære og bistader,” fortæller forstander Helle Mogensen.

Men der var altså en sidste lille plet på skolens grund, som stod lidt uforløst tilbage. Den vindomsuste gårdsplads.

I Skals er der ofte meget vind, da vi ligger højt og tæt på fjorden. Ofte har man i en kort pause lyst til at sætte sig lidt udenfor. Vi har havemøbler placeret i gårdrummet, men der mangler læ og miljø. Et stort ønske er derfor at få plantet et træ centralt placeret i gården med lidt beplantning til at skabe læ.

Helle Mogensen

Skolens haverum
Og det glæder både Helle Mogensen og Amy Lyngaa fra elevforeningens bestyrelse, der udtrykker det således: 
”Skolens have er en mangfoldig have med mange forskellige mindre haver. For mange år siden stod der ved hovedindgangen et kæmpe stort pæretræ, men det måtte lade livet for en del år siden. Vi, der er kommet på skolen i mange år, savner pæretræet, og da elevforeningen repræsenterer tidligere elever synes vi, at det er fantastisk, at vi igen kan byde kursister og gamle elever velkommen under et stort træ i gården.”

Skolens gårdrum
Til gårdprojekt har højskolen modtaget 20.000 kroner fra E.M. Dalgas Mindelegat, som tildeles personer eller institutionerne blandt andet inden for emnet beplantning. Legatet administreres af Hedeselskabet.

Fonden Sparekassen Skals har bidraget med 25.000 kroner til solide havebænke, mens Skals Murer- og Entreprenørforretning har ydet sit i forbindelse med nivellering og stenbelægning. 

 

Egetræet på plads i gårdrummet
Gårdspladsen

Nu kommer der læ - om lidt

Med støtte fra Dalgas' Mindelegat er der plantet et cirka 13 år gammel egetræ og en skærmende bøgehæk på den vindudsatte gårdsplads - og inden så længe kan gæster og kursister sidde i læ på pladsen.

Læs mere om højskolen her.