Blomstrende-æbletræ

Den økologiske frugtplantage

På Moesgaard Landbrug er Marie Søgaard Jensen og hendes mand, Niels, i fuld gang med at lave et økologisk skovlandbrug med produktion af frugt, bær og nødder. Til den videre udvikling har de modtaget 25.000 kr. fra Edvard og Ane Agerholms Legat.

Masser af rådyr, harer, fasaner og blandet natur med mark og skov. For Marie Søgaard Jensen og hendes mand Niels Hølledig Nørgaard er der hver dag mange glæder ved at bo på Moesgaard Landbrug lidt uden for den vestjyske stationsby Aulum.

- Vi bor dejligt, lidt isoleret, nede ad vores egen grusvej, fortæller hun.

Det er i gåafstand til det, det hele handler om; plantagen med frugt, bær og nødder. Eller frirummet, som Marie kalder det. Også selv om der følger timevis af arbejde med.

Målet er at etablere en dansk produktion af nødder og blandt andet lave glutenfri mel fra spisekastanjer. Dertil kommer et areal med selvpluk af frugt, bær og hyldeblomster til gavn for lokalsamfundet og besøgende.

Økologi og 15.000 nye træer
Marie og Niels startede allerede projektet i 2020, og da de året efter købte Moesgaard, blev det hele samlet i deres nye hjem.

- Det her er vores fælles projekt, fortæller Marie med henvisning til dagligdagen med to fuldtidsjob. Hun er uddannet dyrlæge og arbejder med grise, mens Niels, der er uddannet erhvervsjurist, arbejder som selvstændig landmand på et andet landbrug.

Det unge par går virkelig foran med en pionerånd inden for økologisk skovlandbrug, siger skovfoged hos HedeDanmark, Janus Petersen, der er rådgiver på projektet.

- De har grebet muligheden for at favne bredt på deres ejendom. Både med biodiversitet, klima og driftsøkonomien for øje. Det vil jeg gerne bakke op om, siger Janus Petersen, der har anbefalet Marie og Niels som legatmodtagere.

Jeg kan godt lide naturligheden i det, og økologien er spændende at arbejde med, da det kræver, man tænker i andre baner. Man kan jo se, hvordan alle de her små, vilde blomster kommer ind mellem plantagerækkerne, der hvor vi ikke slår græsset eller bearbejder jorden. Vi får en masse agerstedmoderblomster og alt muligt, og det er fedt at se, hvordan naturen bare kommer frem.

Marie Søgaard Jensen

Ifølge Marie har den økologiske tilgang til projektet ikke været overvældende. Heller ikke de 15.000 frugt- og bærtræer, der er blevet plantet siden overtagelsen, har været for meget af det gode.

Noget er plantet med maskine, men langt det meste er plantet med hånd i løbet af weekender og ferier. Der har også være god hjælp og opbakning fra familie og venner, understreger Marie.

Legatmodtager Marie Søgaard Jensen

Moesgaard Landbrug

Moesgaard Landbrug består af 16,8 hektar agerjord, 8 hektar popler, 5 hektar skov og 2,5 hektar vedvarende græs. Derudover er der forpagtet jord.

Af andre økologiske afgrøder, der arbejdes med på gården, kan nævnes bygært, hestebønner og kornafgrøder.

Til venstre ses Marie Søgaard Jensen med spade og måle"trekant". Nedenfor ses Niels Hølledig Nørgaard og hunden Balto.

Niels Hølledig Nørgaard og hunden Balto
Søg støtte

Ane og Edward Agerholms Legat

Legatet administreres af Hedeselskabet og har til formål at støtte flittige og dygtige bønder, der forstår at arbejde sig fremad. Legatet uddeles i portioner på 10.000 kr. eller mere.

De næste deadline for ansøgninger er 15. april og 15. oktober 2023.