Daniel driver ca. 375 ha planteavl ved Kettinge på Lolland sammen med sin far. På deres bedrift dyrkes der vinterhvede, maltbyg, vinterraps, strandsvingel, engrapgræs og hvidkløver. Der har altid på bedriften været stor fokus på bæredygtighed og genanvendelse. Tidligere var der svineproduktion på ejendommen, hvorved en stor del af afgrødernes næringsstofbehov blev dækket af husdyrgødning. Efter at husdyrene blev sat ud, har der været fokus på at få andre alternative gødningskilder ind på bedriften ud fra ønsket om at minimere industrielt fremstillet handelsgødning.
Daniel har i mange år fjernet halmen fra sine marker, da det leveres til et varmeværk som CO2-neutralt brændsel. For at kompensere for det fjernede kulstof, valgte han i den forbindelse at modtage biogødning (slam) som erstatning for det manglede organisk materiale på markerne. Hermed kunne han desuden vedligeholde bedriftens fosfortal på markerne og mindske deres brug af industrielt fremstillet handelsgødning.
Desuden så skal de også udarbejde et CO2 regnskab og dokumenterer ejendommens kulstofbalance til halmværkerne og det bidrager biogødning positivt til.
Legatportionen på 25.000 kroner skal nok få ben at gå på, udtrykker Daniel:
- Pengene fra legatet skal bruges i forbindelse med, at vi skal til at rækkesprøjte. En rækkesprøjte er gps styret og kan også spotsprøjte og derved nedbringes vores pesticidforbrug. Men jeg vil også gerne så blomsterbrak på 6,3 ha med en specielblanding til blomster og insekter. Alt sammen tiltag som har fokus på den bæredygtige tilgang hvor der tages hensyn både til naturen og til at drive et professionelt landbrug. Og måske bliver der en lille rest tilbage til et planlagt sommerbryllup med min kæreste.
Det er projektleder i HedeDanmark Majbrith Kris Christiansen, som har indstillet Daniel til legatet.