Nicolaj Vegegberg

Fra dyrepasser til selvforsynende på landet

På en ejendom ved Daugbjerg uden for Viborg er ambitionen for Nicolaj Vegeberg Christiansen at være selvforsynende med fokus på naturpleje og formidling af naturens livscyklus til børn og unge. For sin indsats har han modtaget 30.000 kroner fra Edward og Ane Agerholms legat.

Hvor stor en besætning kræver det for at kunne have en fornuftig drift og økonomi til en familie?

Det er et af mange spørgsmål, Nicolaj Vegeberg Christiansen stiller sig selv i øjeblikket. Han er uddannet dyrepasser og har arbejdet i Randers Regnskov, men i dag har han sin egen gård. 

Besøgslandbrug
På nuværende tidspunkt kommer 600-700 børn fra Viborg hvert år forbi gården og lære nyt.

Her oplever de landlivet med masser af får, hyrdehunden Bella og frilandsgrise, der bor i en lille skov, hvor naturen får lov at være natur. 

Når man køber en gris hos Nicolaj Vegeberg, kan man følge dens opvækst og trivsel gennem hele sæsonen, og som han siger, ’nogen kan slet ikke holde ud at vide, at det dyr skal spises’. Men for ham er det netop pointen – at vi ved, hvad vi spiser, hvor det kommer fra, og hvordan dyret har udviklet sig. 

Fårefold

Natur- og landskabspleje

Vores får og lam laver natur- og landskabspleje hele sommerhalvåret for lodsejere, Viborg Kommune og Naturstyrelsen. I vinterhalvåret pudser de frøgræs og efterafgrøder af for naboen. Målsætninger er at fårene er på stald maks. 2 måneder om året, ved læmning. 

Nicolaj Vegeberg Christiansen tror på at det bedste for klimaet, dyrene og økonomien er, at dyrene selv henter deres foder på roden. Derfor flyttes de jævnligt hele vinterhalvåret, idet de laver det mest effektive arbejde for planteavleren med kortvarigt, højt dyretryk.