Uddeling

Ny udstilling om naturens udvikling i Søby Brunkulslejer

På det gamle husmandssted Voldsgaard, som er en del af et omfattende renoveringsprojekt, planlægges en udstilling om naturens udvikling i Søby Brunkulslejer. Den skal fortælle om hedens opdyrkning, gravning af brunkul og tilplantning derefter, og Hedeselskabet har støttet projektet med 25.000 kroner fra medlemspuljen.

Artiklen er sidst opdateret: 11. marts 2025

Der sker virkelig noget i Søby. Søby Brunkulslejer har haft jævnt stigende besøgstal siden 2001 og satte i 2018 rekord med 17.723 betalende gæster og 1.009 børn under 12 år. I 2018 investerede Herning Kommune 3,3 mio. kroner i Helhedsplan for Søby Brunkulslejer med stier og lignende. Som en del af området ligger husmandsstedet Voldsgaard, og det er i stalden her, at Søby Brunkulsmuseum vil arrangere en udstilling om naturens udvikling i Søby Brunkulslejer med hedens opdyrkning, gravning af brunkul og tilplantning derefter. Til det har Hedeselskabet uddelt 25.000 kroner fra medlemspuljen, der som navnet antyder, kan søges af Hedeselskabets medlemmer.

”Dette projekt hænger naturligt sammen med Hedeselskabet, fordi udstillingen kredser om det fundament, som Hedeselskabet blev skabt på for mere end 150 år siden. Men endnu vigtigere er, at folkene bag ønsker at skabe et tilbud til de mange gæster, der kommer til lejerne og dermed styrker lokalområdet. For 150 år støttede Hedeselskabet udviklingen i lokalområdet ved at udbrede viden om dyrkning, i dag uddeler vi midler, så lokalområder fortsat kan udvikle sig,” siger Vibeke Højen, projektchef i Hedeselskabet.

Projektet gennemføres og styres af Søby Brunkulsmuseum, som bygger på indsatsen fra en række frivillige – primært seniorer, og udover at formidle en vigtig del af Danmarkshistorien, er ønsket også at give de besøgende noget at tænke over.

"Udstillingen skal beskrive, hvad der sker, når vi griber ind i og bruger naturens ressourcer. Hvad har vi lært af den industrielle produktion i Søby Brunkulslejer? Hvordan ville vi gøre det i dag? Hvordan bruger vi naturens ressourcer, så vi også indtænker konsekvenser for klima og miljø? "

Jan Vestergaard Svendsen

Formand for Søby Brunkulsmuseum

Jan Vestergaard Svendsen, formand for Søby Brunkulsmuseum, udtaler:

- Men udstillingen kan kun blive til, fordi vi har stor opbakning fra de lokale borgerforeninger i Arnborg, Høgild, Kølkær, Søby og Fasterholt, da museet fungerer som fælles kulturcenter, og de frivillige bliver også en vigtig del af tilblivelsen af denne udstilling. Den lokale opbakning er helt afgørende for os, og vi er glade for, at Hedeselskabet anerkender både det og selvfølgelig det konkrete projekt.

Der uddeles årligt til ti projekter fra Hedeselskabets medlemspulje, og fælles for dem er, at de har en stærk lokal forankring.

Voldsgaard i Søby Brunkulsmuseum indviet med manér

Med en samlet pris på 3 mio. kr. er renoveringen af husmandsstedet Voldsgaard museets hidtil største enkeltinvestering. Investeringen har kun været mulig takket være en lang række donationer fra private, virksomheder, fonde og Herning Kommune samt frivilligt arbejde til en værdi af anslået op imod én mio. kr. Fredag den 12. juni var der indvielse med taler af bl.a. Realdania og Herning Kommunes viceborgmester Anne Mette Bang Rasmussen, som betegnede stedet som ’arnestedet for brunkulseventyret’. Hun fremhævede desuden, at brunkulsmuseet fortæller en historie om vores egn. Fællesnævneren er viljen til at arbejde hårdt - det er noget af det, der har gjort Herningegnen til det, den er i dag – præget af vækst og fremdrift.

Egentlig stod Voldsgaard allerede klar til indvielse samtidig med den planlagte sæsonåbning af brunkulsmuseet 1. april, men som formanden konstaterede, udviklede det sig på grund af coronasituationen til lidt af en aprilsnar. Historien om Voldsgaard er også historien om starten på brunkulseventyret i Søby. I efteråret 1939 gav ejeren af Voldsgaard, Hans Peter Kristensen (også kendt som Peder Voldsgaard) fire arbejdsløse mænd lov til at grave efter brunkul på ejendommen, og derfra udviklede Søby sig et dansk Klondike (legendarisk guldgraverområde, red.)

Jan Svendsen, formand for Søby Brunkulsmuseum, indledte med en fortælling om det hårde arbejde på stedet.

"Det var en særdeles farlig arbejdsplads, der krævede sine ofre, mens mange andre skabte det økonomiske grundlag for en bedre fremtid under kummerlige og barske forhold. Nogle fandt med andre ord lykken i Søby, andre fandt ulykken. Den kontrast rummer den ultrakorte version af historien om Søby. "

Jan Svendsen

Formand for Søby Brunkulsmuseum

Han fortalte også, at bestyrelsen i mange år havde betragtet Voldsgaard som lidt af en klods om benet, og at man længe var inde i overvejelser om en nedrivning, inden man i november 2016 traf beslutning om en renovering, og da man fik Realdania med ombord, udviklede planerne sig fra en nødtørftig til en gennemgribende renovering.

Stor frivillig indsats

Arkitekt Aksel Fyhn fortalte om processen og nogle af de valg og fravalg, der var blevet truffet undervejs. Ligesom direktør Erik Ellehammer fra tømrer- og snedkerfirmaet Arne Danielsen var han stolt af resultatet. Erik Ellehammer, der siden starten af 2018 har fungeret som koordinator for en rådgivende gruppe af håndværkere, roste desuden det fantastiske frivillige engagement, der er blevet lagt for dagen.

Formand for Søby Beboerforening, Viggo Dinesen, mente også, at håndværkerne var sluppet helt godt fra det - nu kan man ligefrem glæde sig over at være nabo til huset, der i mange år henlå som en ruin og lidt af et spøgelseshus, konstaterede han.

Dine medlemsfordele

Hedeselskabets forening er et fællesskab med dedikerede medlemmer med interesse for benyttelse og beskyttelse af naturen. Der er mange gode grunde til at være medlem af Hedeselskabet – her har du fire af dem:

Netværk

Som medlem bliver du en del af et stærkt, fagligt interessefællesskab, som består af en bred kreds af fagfolk, beslutningstagere, studerende og andre med interesse for natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.

Viden

Som medlem modtager du Hedeselskabets magasin VÆKST fire gange årligt. Du får i VÆKST ny viden og faglig indsigt i naturpleje, klimatilpasning, bæredygtighed og biodiversitet samt adgang til fysiske og digitale arrangementer og digitale platforme.

Oplevelser

Som medlem kan du deltage i Hedeselskabets mange arrangementer. De er gratis for medlemmer og giver faglig viden, indsigt, netværk med ligesindede samt mulighed for at deltage på en årlig jagt og en fisketur.

Indflydelse

Som medlem kan du foreslå, hvilke projekter Hedeselskabet skal støtte med midler fra medlemspuljen, ligesom du selv kan søge midler. Du har også mulighed for at stemme, når der er valg til Hedeselskabets repræsentantskab, som er vores øverste myndighed.