Publiceret 29.11 2022
Gode råd til at samle mad i naturen
Foto: Søren Gammelmark
Tekst: Inge Spliid Bech
Supersankeren i Silkeborg giver gode samleråd
Mange forbinder sikkert det at sanke, altså samle mad i naturen, med skovens guld; kantareller på et bagtæppe af smukke efterårsfarver. Men der er meget mere derude, og selv vintermånederne byder på interessante fund, især hvis man har lidt tålmodighed. Vi har spurgt professionel sanker, Thomas Laursen, hvordan man kommer i gang, hvad man kan finde i den kolde tid, og hvorfor sankning er populært som aldrig før.
Thomas Laursen har sanket hele sit liv, og lever af at levere råvarer til de bedste restauranter, udbyde ture, rådgive, skrive bøger, producere podcast m.m. gennem sit firma Wildfooding. På trods af sine kun 50 år, har han sanket i mere end fire årtier – før vi andre lærte udtrykket at kende. I dag er ordet allemandseje, og danskerne valfarter ud for at samle.
- For fem år siden troede jeg faktisk, at det havde nået sit max, men det er slet ikke tilfældet. Det bliver bare mere og mere populært. Der er virkelig mange, der har lyst til at komme tættere på naturen, og som synes, det er fedt at tage noget med hjem. Og det, synes jeg selvfølgelig, er en rigtig god udvikling, siger han.
Man kan sige, at hvor det førhen var lidt hippieagtigt at sanke, er det i dag bare hipt, og Thomas Laursen bliver konstant genkendt – ikke kun ude i sit element, men også på gaden.
- Det er som om, der har været en skillelinje mellem mennesket og naturen, og vi er langsomt ved at genopdage, at vi er en del af naturen. Og det gælder alle typer mennesker. Det er også en verden, som man kan blive ved med at folde ud – selv jeg, der har arbejdet professionelt med det i mange år, opdager nyt, fortæller han.
Thomas Laursens bedste tips og råd til at sanke
Sådan kommer du i gang
Har du aldrig sanket før, kan det være en god idé at alliere sig med en erfaren sanker og tage med ud og få naturen mellem hænderne. Du kan også tilmelde dig guidede ture, og der er efterhånden rigtig mange, som ved noget om at sanke, fx naturvejledere. Tidligere havde de mere fokus på at beskue naturen, men i dag har mange tillagt sig viden om, hvad man kan sanke og spise.
Vil du ud på egen hånd, så begynd med det, du allerede kender; brombær, skvalderkål, hyben og æbler. Læg ud med at sanke få ting, måske endda kun en enkelt, og brug den ene til at lave mange forskellige ting i køkkenet. Det højner chancen for succes på den første tur, hvis du ikke har et mål om at sanke 20 forskellige frugter og urter.
Analog eller digital
Der findes mange bøger om emnet, men er du ny i gamet, er det en god idé ikke at kaste dig ud i den store feltflora. Så kommer det let til at virke som en stor og utilgængelig verden. Det har jeg forsøgt at imødegå med ‘Den lille vilde’, små guidebøger med lettilgængelige beskrivelser og billeder. Du kan også hente app’en Vild Mad, som er fyldt med sanketips i eget nærområde, eller du kan også bare selv gå på opdagelse.
Hvor skal vi hen, du?
I vinterhalvåret er det uden tvivl sværere at sanke, især for nybegyndere. Til gengæld er der mindre at tage fejl af. I maj kan det være lidt som en grøn mur, hvor man skal kunne skelne de forskellige urter fra hinanden.
Alt efter hvor du er i landet, og hvad du går efter, kan du tage til stranden, i skoven, til områder med rindende vand og engområder. Som hovedregel må du sanke overalt i offentlige skove, strande og lignende, og på alle tider af døgnet. I private områder må du som udgangspunkt kun tage det, du kan nå fra veje og stier og i tidsrummet mellem kl. 6 og solnedgang.
Grej og udstyr
Praktisk tøj, evt. handsker (hvis du fx plukker brændenælder), en kniv, en saks, små poser til urter og en kurv til svampe. Ikke andet. Det skulle lige være en termokande og en kanelsnegl.
Fem fine vinterfund - og hvor der er gode chancer for at finde dem
De fem nemme:
Hyben eller grøn ene (områder nær strand)
Sargentæbler eller paradisæbler (skov og skovbryn)
Ramsløg (løvskov)
Judasører eller fløjsfod (skov, på (gamle) løvtræer)
Tang (vandkanten)
De lidt sværere:
Roset-springklap (haver eller åbne områder med fugtig jord)
Vandkarse (langs vandløb, bæk og grøft)
Lægekokleare (strand)
Kæmpegran (nåleskov)
Aronia (oftest haver, men de er også plantet i flere byer, ligesom de kan findes vildt)