For medlemmer

Publiceret 06.06 2023

Klumme: Bæredygtig udnyttelse af Danmarks havarealer kræver en øget beskyttelse af naturen

Af Katherine Richardson, professor i biologisk oceanografi og leder af Sustainablity Science Centre, Københavns Universitet

Den første forudsætning for at opnå en bæredygtig udnyttelse af naturarealer – både på landjorden og i havet – er, at der findes en ægte villighed til at indgå kompromiser. På den ene side ift. samfundets ønsker om anvendelse af arealerne og på den anden naturens behov, dvs. de ikke-menneskelige organismer, der allerede udnytter de arealer, som mennesker har i sinde at udnytte.

Langt den største udfordring for naturen og dermed årsagen til biodiversitetskrisen er, at naturen mangler plads. Vi har simpelthen ikke været gode nok til at dele Jordens areal med de andre levende organismer, der udnytter disse arealer, og hvis liv er afhængige af dem. Ideelt set, når kompromiser skal indgås, skal der være repræsentanter for alle partier med en aktie i fordelingen til stede ved forhandlingsbordet, men naturen er stum. Derfor har naturen (i den grad!) hidtil trukket det korteste strå, når det kommer til arealfordelingen i Danmark.

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.