Ambassadørerne anbefaler

Hjerl Hede

Ambassadørerne anbefaler

Anbefalet af: Hans Peter Hjerl, Vedbæk

Hvor: Isoleret fra travle hovedveje mellem Struer og Skive ligger et 2200 tdr. land stort hede- og søområde Hjerl Hede ved Flyndersø. Stifteren af Hjerl Hede, H. P. Hjerl Hansen, lod området frede i 1932, hvilket dengang udgjorde Danmarks største frivillige fredning. Arealet ejes i dag af Hjerl-Fonden.

Hvorfor: Her kan man opleve tiden umiddelbart efter, at isen trak sig tilbage for godt 11.000 år siden. Store og små dødishuller (jordfaldshuller) blev skabt i den flade hedeslette, efter at store isolerede rester af isen – som blev overskyllet og begravet af sandholdigt smeltevand – smeltede, efterhånden som klimaet blev varmere. Således udgør Flyndersø eksempelvis en ca. 7 kilometer lang række af sammenhængende dødishuller.

På en vandretur på østsiden af Flyndersø (Stovdal Hede), vil man opleve, hvordan store isfloder aflejrede sandsletter – i dag hedesletter.

Natur og kultur: Over alt på Hjerl Hede afslører terrænet den erosion, som har foregået siden istiden i form af udtørrede åer, dale, kløfter og stejle skrænter. Her er den markante ådal, med gennemløb af Stubber Å i søens sydlige ende, et smukt, klassisk og tydeligt eksempel.

På visse hedestræk på østsiden ses klitter frembragt af flyvesand fra tiden lige efter isen og senere fra åbne skrænter og hedebrande.

Floraen er en mosaik på grund af mange forskellige bundforhold lige fra højmosedannelse, søens vand- og sumpvegetation til hedefladens morbund. Dyrelivet er størst og mest varieret i det små med insekter og kryb, mens søfugle, sjældne rovfugle og råvildt er almindeligt forekommende. En ulv og lidt kronvildt strejfer kun sjældent igennem, hvor indhegning af 400 får til græsning og vedligehold af heden, kan være en hindring.

Hele området er omfattet af et net af velanlagte stier med offentlig adgang hele året rundt.

Hvornår: Året rundt.

Praktik: I tilknytning til Hjerl Hedes naturpark ligger kulturparken Hjerl Hedes Frilandsmuseum, som er en helt anden historie, men også et andet besøg værd.

Mere info: Yderligere information findes i stort omfang hos lokale turistkontorer og på Hjerl Hedes Frilandsmuseum

 

 

Hjerl Hede: En naturpark skænket til samfundet af en succesrig forretningsmand

Hjerlhedevej 14
7830 Vinderup
Danmark