Grejsdalstien. Oktober 2023. Foto Jakob Vingtoft (23).jpg

Grejsdalen

Ambassadørerne anbefaler

Foto: Jakob Vingtoft

 

Anbefalet af: Henrik Seiger, Vejle

Hvor: Nord for Vejle.

Hvorfor: Grejsdalen er qua sin status som Danmarks dybeste dal industriens vugge i Jylland. Det store fald betød, at man hele 14 steder udnyttede vandkraften fra Grejs Å, og Vejle blev Danmarks Manchester med bomuldsspinderier m.m. Højdeforskellen har også været baggrunden for, at det var her, DSB prøvekørte nye togsæt.

Natur- og dyreliv: Grejsdalstien vil for mange være for lang i sin fulde længde, men ruten kan nemt deles op. Overordnet er strækningen fra Grejsdalen til Brandbjerg efter min mening den mest interessante. Brandbjerg Sønderskov har siden 1997 været urørt skov.

Vandstæren og isfuglen er mulige at se, men det kræver tålmodighed og held. En kaffe- eller frokostpause kan med fordel henlægges til en brink ved Grejs Å – og måske er man heldig. Stor flagspætte vil mange kunne få øje på undervejs. Plantelivet rummer også en lang række specialiteter.

Grejs Å er ifølge Vejles vandløbsingeniør Danmarks flotteste å-forløb – og renheden er en betingelse for at tiltrække vandstæren. Ørreder og ål er tillige rigt repræsenteret.

Hvornår: April til oktober er det bedste tidspunkt for et besøg.

Praktik: Parkering er muligt flere steder langs Grejsdalsvej. Parkering og start ved Grejs Mølle.

Mere info:
Visit Vejle
Grejsdalstien - Vejle Kommune
Grejsdalen - Vejle Kommune

Grejsdalen

Grejsdalen
7100 Vejle
Danmark