For medlemmer

Publiceret 26.11 2018

”Her er ikke andre end en selv”

HEDEDANMARK SØRGER FOR AT PLEJE OG UDVIKLE EN RÆKKE AF FORSVARETS AREALER. DET ER EN NOGET SÆRLIG OPGAVE, DER BÅDE GIVER ADGANG TIL ØDE OMRÅDER OG JÆGERSOLDATERNES HJEMMEBANE.

Her er næsten endeløse grusveje. Her er forladte huse, og det er her mænd og kvinder bliver forberedt på krig. Og var det ikke for HedeDanmarks traktor, hvis motorlarm fylder luften, ville man her kunne finde stilhed, som ikke mange andre steder.

Forsvaret har øvelsesterræner flere forskellige steder i landet. Et af dem er Finderup Øvelsesplads vest for Viborg. HedeDanmark har fået til opgave både at vedligeholde og udvikle øvelsesterrænerne efter anvisninger fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, og det er derfor HedeDanmarks traktor bevæger sig rundt på arealer, som ellers er kampvognenes og soldaternes domæne. Langsomt bumler traktoren hen over engen, mens grøntklipperne slår vegetationen ned og forhindrer, at området springer i skov. Det meste af tiden tilbringer Jesper, der er maskinfører, alene.

”Man møder aldrig cyklister eller nogen anden. Her er ikke andre end en selv”, siger han. ”En dag var der dog helikoptere, der kom ret tæt på, fortæller maskinføreren og tilføjer, at der en dag, var soldater med oppakning i området.

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.