For medlemmer

Publiceret 01.12 2016

Til operationsborde og landmandens marker

Fra rester af svinetarme udvinder Leo Pharma værdifuld blod-fortyndende medicin. Det giver årligt 85.000 tons processpildevand, som kunne sendes til destruktion. I stedet anvendes det lokalt som gødning og er ikke længere spild – det er en ressource.

Skulle du være så uheldig en dag at blive ramt af en blodprop, så kan du til gengæld være heldig med, at LEO Pharma fremstiller det blodfortyndende medicin innohep®, som bliver anvendt på operationsborde i hele verden. Det består af heparin, der stammer fra restproduktet mucosa, som slagterierne udrenser fra svinetarme. Når heparinen er udvundet på LEO Pharmas fabrik i Esbjerg, står de med endnu et rest-produkt – og temmelig meget af den. Hele 85.000 tons processpildevand. Det kunne de vælge at sende til destruktion, men i stedet er det gennem snart årtier blevet benyttet som gødning hos landmænd i Midt- og Vestjylland. 

”For mig at se, er det en livscyklus. Restproduktet kommer tilbage til den landmand, der i første omgang leverede svin til slagteriet. Derfor giver det rigtig god mening. Derudover er det spændende at få mulighed for at videreudvikle på et restprodukt, som ellers skulle brændes af,” fortæller Hans Mortensen, der er site manager hos LEO Pharma i Esbjerg.

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.