For medlemmer

Publiceret 03.09 2022

Hedeselskabet støtter: Historie, slægt og en lille bøgekatedral

Lidt uden for Lyne i Vestjylland ligger Raunkjærgaard – en slægtsgård, hvor de nye ejere fortsat ønsker at værne om en gammel mindelund. Til bevaring af lunden har de modtaget E. M. Dalgas' Mindelegat.

Det er Karen Raunkjær, der tager imod. Hun er vokset op her som en del af Raunkjær-slægten, der har været aktive hedeopdyrkere, politikere og botanikere. Selvom gården ikke længere tilhører en Raunkjær, kommer hun her stadig næsten som om, det var hendes hjem. Hun er i familie med den kendte og anerkendte botaniker Christen Raunkjær, der i begyndelsen af 1900-tallet stod fadder til det Raunkiærske cirkelsystem, der er en anerkendt metode til bestemmelse af planters artsdiversitet, og som stadig anvendes i forskning, formidling og undervisning. Han rejste i hele verden, og blev direktør for Botanisk Have. Langt fra Lyne. Men her kan man finde et fint mindesmærke for ham i en mindelund, som blev anlagt tilbage i 1924 – for ham og for de i slægten, der opdyrkede hede her i området, blandt andet Hans og Kirstine Raunkjær, Karens oldeforældre.

Mindelunden er en lille park med en sø og bøgetræer, som danner et rum, der bedst kan beskrives som en lille katedral, bestående af de høje, majestætiske træer og to store imponerende mindesten…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.