I 2018 investerede Herning Kommune 3,3 mio. kroner i Helhedsplan for Søby Brunkulslejer med landskabs- pleje, nye bygninger, nye stier og forbedret formidling.
På området ligger husmandsstedet Voldsgaard, og i stalden her er en udstilling godt på vej – den skal fortælle gæsterne om naturens udvikling i Søby Brunkulslejer med hedens opdyrkning, gravning af brunkul og tilplantning derefter. Voldsgaard har i adskillige år været gemt bag højt græs og kratbevoksning, men nu er stuehuset og ladebygningen kommet til syne og danner altså rammerne for ny formidling om brunkulslejets historie. Hedeselskabet har støttet udstillingen med 25.000 kroner fra medlemspuljen.
Projektet gennemføres og styres af Søby Brunkulsmuseum, som bygger på indsatsen fra en række frivillige – primært seniorer, som udover at formidle en vigtig del af Danmarkshistorien, også ønsker at give de besøgende noget at tænke over.
”Udstillingen skal beskrive, hvad der sker, når vi griber ind i og bruger naturens ressourcer. Hvad har vi lært af den industrielle produktion i Søby Brunkulslejer? Hvordan ville vi gøre det i dag? Hvordan bruger vi naturens ressourcer, så vi også indtænker konsekvenser for klima og miljø? Men udstillingen kan kun blive…
Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.
Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.
Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.
Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.
Allerede medlem? Log ind her.
1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.