For medlemmer

Publiceret 28.05 2018

Nye byggemetoder har rødder i historien

Helt frem til 1960’erne byggede man, så det var nemmere at genanvende og reparere, men så skete der noget, fortæller arkitekturhistoriker Vera Noldus fra center for bygningsbevaring, der er en del af Orbicon.

I 1560’erne var cirkulær økonomi ikke en del af ordforrådet. Og der var hverken strategier eller “advisory boards” f or at fremme en cirkulær tankegang. Alligevel tænkte man lidt i cirkler. I hvert fald i byggebranchen, hvor gode byggematerialer blev genbrugt. Et af mange eksempler er Øm Kloster i det østjyske, som oprindeligt var hjemsted for munke af cistercienserordenen. Bygningerne blev imidlertid revet ned i 1561 efter ordrer fra Frederik II.

Men blev byggematerialerne knust og brugt til at lappe huller i vejene med?

Nej, de blev fragtet til en lille ø i vestsiden af Skanderborg Sø, hvor Skanderborg Slot knejsede. Og materialerne fra Øm Kloster blev brugt til at modernisere slottet, så det gik fra at være et middelalderslot til at være et renæssanceslot. Nogenlunde det samme skete for Esrum Kloster, hvis munkesten blev genanvendt på Frederiksborg Slot og Københavns Fæstningsværk.

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.