For medlemmer

Publiceret 28.05 2018

Den ubudne gæst ender i en sandwich

Den sortmundede kutling er en invasiv fiskeart, der nu ender i en lækker sandwich. Det er det første konkrete produkt, der støttes af en strategisk satsning på cirkulær bioøkonomi i Guldborgsund Kommune. 

Den sortmundede kutling er en ubuden gæst i farvandene omkring sydhavsøerne. Den kom hertil fra Sortehavet, formentlig som blind passager i skibes ballastvand. Nu laver den ravage i havet omkring Falster og Lolland, hvor den ødelægger rejefiskeriet, da den æder rejer og rejeyngel.

Men nu bliver der taget hånd om den upopulære gæst. Den smager nemlig godt, og i sensommeren kan du få sortmundet kutling i en lækker sandwich til Øernes Frugtfestival i Sakskøbing i september. Det er det klassiske smæk, der rammer mindst et par fluer på én gang: At få fisket kutlingen op, så skaderne på rejefiskeriet bliver begrænset – og så oven i købet at tjene penge på at sælge det hvide kød fra kutlingen.

Kutlinge-sandwichene bliver et af de første konkrete produkter, der får ”fødselshjælp” af en stor indsats for at  forbedre udnyttelsen af biomasseressourcerne i Guldborgsund Kommune. Med bioøkonomi som overskrift skal hele kommunen have et løft, og det gælder både virksomheder, arbejdspladser, økonomien og de lokale uddannelser. En indsats, som Hede selskabet deltager i…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.