For medlemmer

Publiceret 01.03 2017

Idyl og store gravemaskiner

Gamle vind- og vandmøller er sjældne i det danske landskab, selvom de var vidt udbredte for nogle hundrede år tilbage. Ved Faxe ligger der én af hver inden for få 100 meter, og ved vandmøllen er der gennemført et stort naturprojekt, som både sikrer kulturarv og fiskebestanden.

Mølleejer Steen Kalum Nielsen trækker først i et stykke træ, dernæst justerer han lidt i et andet. Så begynder vandet at fosse igennem møllen, og værket begynder at snurre i faretruende tempo, men det er solidt, århundrede gammelt håndværk, som tramper af sted. På den anden side af huset strømmer en jævn lyd at vand, der pjasker, og vandmøllen snurrer. Det er svært ikke at blive ramt af et historisk vingesus her ved én af de sidste fungerende vandmøller i landet, ikke mindst når Steen Kalum Nielsen drysser sin helt egen historie på.

”De første optegnelser over møllen er fra 1472, og frem til 1916 var den fæstemølle under det nærliggende gods. Min oldefar var fæstemøller fra 1870, indtil han købte møllen i 1916, og siden er den gået i arv i familien. Det er blot to år siden, at jeg fik overrakt nogle gamle papirer, som ingen vidste fandtes, men her var betegnelser tilbage fra 1500-tallet med stempler fra kongen med ret til at drive møllehverv. Jeg føler en særlig pligt ved at være én i rækken, men det kræver også en vis interesse og håndværksmæssig snilde. Ellers vokser…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.