Publiceret 03.09 2022

Er det Danmark? Otte oplevelser du (måske) ikke kendte.

Brede sandstrande med marehalmsklædte klitter. Bøgeskovenes søjlegange. Bølgende, vidtstrakte marker. Det danske natur- og kulturlandskab har sine kendetegn, som mange forbinder med vores lille hjørne af verden. Men Danmarks natur er langt mere forskelligartet end som så, og man behøver ikke rejse udenlands for at opleve naturperler ud over det sædvanlige. Vi guider dig til 8 steder (og en række alternativer), hvor du kan få en anderledes naturoplevelse.

Vadehavet

Tidevandets magt - Vadehavet, Vestkysten

Foto: Destination Sydvestjylland

Mens de fleste naturområder har et nogenlunde konstant udseende, der højst skifter med årstiderne, så er det markant anderledes ved Vadehavet. Her skifter scenariet drastisk to gange om dagen – fra vidtstrakt mudret sandbund, der myldrer af småliv, til kort efter at være helt oversvømmet, men ikke dybere end man, som navnet antyder, kan vade i det. Vadehavet er natur i verdensklasse og har endda papir på det, da det er udnævnt til UNESCO Verdenarv. Den specielle natur er hjem for masser af dyreliv, hvad enten man er til fugle eller de små snegle, fisk og andre smådyr. Vadehavet kan dog også være lumsk, og tidevandet kommer pludseligt, så det er med at have styr på det, inden man bevæger sig derud.

Her kan du også opleve vadehav: Findes ikke andre steder i Danmark, men i Tyskland og Holland, hvor Vadehavet strækker sig til.

Troldeskoven

Krogede eventyrtræer  - Troldeskoven i Tisvilde

Foto: Visit Nordsjælland

Fyrretræer er de små vindblæste buskagtige planter i sommerhusområder eller høje ranke plantagetræer, der skal blive til tømmer, mener de fleste nok. Og så er der Troldeskoven i Tisvilde Hegn. Her står ældgamle fyrretræer i forvredne stillinger som store magre trolde med krogede lemmer. Troldeskoven er en del af Danmarks ældste fyrreskov, sået 1803, blandt andet for at beskytte landet mod blæst og saltvand. Den kombination fik træerne til gengæld at føle, hvilket gjorde dem mindre modstandsdygtige over for mølarten fyrrevikler. Kombinationen af det hårde miljø og skadedyr har givet træerne deres karakteristiske – og eventyrlige – krogede faconer.

Her kan du også finde en troldeskov: Troldeskoven i Rold Skov.

Bulbjerg Knude

Dramatisk klippelandskab  - Bulbjerg Knude

Foto: Visit Nordvestkysten

Møns Klint stråler smukt og hvidt ud mod Østersøen, som taget ud af et guldaldermaleri. I den modsatte end af landet ligger dens mindre kendte, men bestemt ligeså seværdige slægtning, Bulbjerg Knude. Ud mod Skagerrak ligger den 47 meter høje kalkklippe som en grå, jernhård næve. Den er dog ikke helt så barsk som sit udseende, for Bulbjerg Knude huser et mylder af fugleliv – det er nemlig Danmarks eneste fugleklippe uden for Bornholm.

Her kan du også finde klinter: Blandt andet Knude Klint, Sangstrup Klint og Stevns Klint.

Kongens Mose

En tur i urskoven og højmosen - Kongens Mose i Draved Skov

Foto: Naturstyrelsen Vadehavet

Moser var ikke et særsyn her til lands i tidligere tider, men gennem dræning og tørvegravning blev de et sjældnere og sjældnere syn – her må Hedeselskabet nok påtage sig en del af ansvaret. Heldigvis er der sidenhen sat fokus på beskyttelse og genopretning af blandt andet højmoser, således også i Kongens

Mose. Her har HedeDanmark blandt andet haft til opgave at rydde bevoksning og blokere dræn og grøfter, så mosevandet bliver i mosen, og man nu atter kan opleve en højmose. Kongens Mose ligger i forbindelse med Draved Skov, hvor der har stået træer i tusindvis af år, og som i store træk er uberørt af menneskehånd. Skoven betegnes af nogle som Danmarks eneste urskov.

Her kan du også opleve højmose og urskov i Danmark: Højmoser i Store og Lille Vildmose. Suserup Skov.

Faxe Kalkbrud

Turkis vand og hvide klipper - Faxe Kalkbrud

Foto: Geomuseum Faxe

Faxe Kalkbrud ligner ikke bare noget fra et helt andet land – det ligner nærmere noget fra en anden planet. Med sine kridhvide kalksten og azurblå vand er der virkelig tale om et særsyn i Danmark. Kalkbruddet er bunden af et 63 millioner år gammelt hav, hvor fortidsdyr boltrede sig i vandet. Derfor er det muligt at finde fossiler i kalkgraven. I de seneste århundreder er der blevet brudt kalk på stedet – og det gør der stadig i dag.

Her kan du også opleve en kalkgrav: Karlstrup Kalkgrav.

Helligdomsklipperne

Stenhård natur - Helligdomsklipperne

Foto: Destination Bornholm

Det er ingen hemmelighed, at Østersøens perle byder på storslået natur. Danmarks største klippeø er hjemsted for er række naturperler og netop klippeformationerne er helt særegne. Det gælder ikke mindst Helligdomsklipperne på Bornholms nordkyst. Her har brændingen i årtusinder arbejdet sig ind i det hårde fjeld og skabt nogle fantastiske klippeformationer. En af fordybningerne, der kaldes Sorte Gryde, er trængt hele 60 meter ind i klippen – og hvis man er til kriblekrable-jagt, kan man her støde på den bornholmske grotteedderkop.

Her kan du også opleve klippelandskab: Blandt andet Opalsøen, Randkløve Skår, Svartingedalen og Døndalen – alle på Bornholm.

Mønsted Kalkgruber

Tur i det underjordiske - Mønsted Kalkgruber

Mange forbinder Jylland med mager sandjord og fed muldjord – men enkelte steder titter det underjordiske kalklag helt op til overfladen, og her er der storslåede oplevelser i vente. I Mønsted ligger ikke bare Danmarks, men verdens største kalkgrube – et underjordisk mylder af tunneller hugget ind i kalkstenene, som man i gamle dag hentede op derfra. Hovedstierne er oplyste, men man kan også gå på opdagelse i sidegangene med egen lommelygte. Det er også muligt at opleve nogle af nattens skabninger i form af flagermus, som overvintrer i hulerne – blandt andet den sjældne og truede damflagermus. Hvis den danske sommer bliver for varm og streng, er det et godt sted af køle ned; kalkgruber holder nemlig en konstant temperatur på 8 grader.

Her kan du også opleve kalkgrotter: Daugbjerg Kalkgruber og Thingbjerg Kalkminer.

Råbjerg Mile

Nordlig ørkenvandring - Råbjerg Mile

Foto: Mette Johnsen / Destination Nord

En kvadratkilometer stor klit med 20 meter høje sandbunker, der snegler sig af sted med 15 meter om året. Det lyder som noget fra et farverigt eventyr, men kan opleves i Vendsyssel. Her ligger Råbjerg Mile, hvor det er muligt at få en fornemmelse af ørken, uden af tage til Sahara. Milen opstod for omkring 300 år siden og har siden bevæget sig støt og roligt hen over toppen af Vendsyssel. Man regner med, at den rammer havet på østkysten omkring år 2200.

Her kan du også opleve ørken: Ørkenen på Anholt

Vil du læse flere artikler?

Så bliv medlem - og få Vækst direkte i postkassen

Som medlem af Hedeselskabet er én af de mange fordele, at du får Vækst leveret direkte i postkassen fire gange om året, og du får adgang til alle artikler online. Temaet i magasinet varierer - men omdrejningspunktet er altid naturen. Et medlemskab koster 200 kr. om året, mens du som studerende kan blive medlem for kun 100 kr. om året.