Skyer

Søren Nygaard

Stud. BSc. Jordbrugsøkonomi på SCIENCE, Københavns Universitet

Søren Nygaard
Stud. BSc. Jordbrugsøkonomi på SCIENCE, Københavns Universitet

Søren Nygaard

Studieophold på North Carolina State University, i Raleigh, USA med henblik på at opnå en ny vinkel og forståelse af miljøøkonomi og de aspekter, der følger med som miljøforbedring og bæredygtighed.

Rejsebrev fra Søren 2018 Raleigh

Rejsebrev fra Søren Nygaard

Kære Hedeselskabet

Nu har jeg efterhånden været i Raleigh i lidt over to måneder, og det har været to måneder fyldt med nye oplevelser, indtryk, venskaber og meget mere.

Som jeg tidligere har nævnt, valgte jeg bl.a. at søge om en udvekslingsplads på North Carolina State University for at få en ny vinkel og forståelse af miljøøkonomi. Miljøøkonomi er nemlig blevet et vigtigt fagområde, da vi alle til en vis grad er påvirket af den globale opvarmning i form af stigende temperaturer og voldsommere vejr. Konsekvensen af klimaforandringerne oplevede jeg på tætteste hold, da orkanen Florence i midten af september gik i land, og ødelagde flere byer i både North og South Carolina. I dagene op til at orkanen skulle gå i land, kunne man tydeligt mærke nervøsiteten brede sig blandt amerikanerne, hvilket bl.a. kom til udtryk gennem helt tomme hylder i selv de største supermarkeder som Walmart, som billedet viser. Orkanen endte heldigvis med ikke at ramme Raleigh så hårdt, men det var stadig en lidt vild oplevelse. 

Bortset fra det er jeg faldet rigtig godt til i Raleigh både studiemæssigt, personligt og socialt. Jeg har mødt en masse nye mennesker, som jeg bruger meget af min fritid sammen med. I forrige uge havde jeg efterårsferie, og den blev brugt i hovedstaden, Washington D.C., sammen med nogle af de andre udvekslingsstuderende, som jeg har lært at kende. Det var helt vildt spændende endelig at komme helt tæt på Det Hvide Hus, The Capitol, monumenterne og alt hvad byen ellers har at byde på. Derudover har jeg også været ude at vandre i North Carolinas Blue Ridge Mountains sammen med nogle andre danskere, der også er på udveksling gennem Københavns Universitet.  

At gå på universitetet her i USA adskiller sig meget fra det, jeg er vant til hjemme i Danmark. På jordbrugsøkonomi har vi blokstruktur, hvilket vil sige, at vi har to fag i to måneder ad gangen, og til sidst har vi typisk én eksamen, som vores karakter afhænger 100% af. Her i USA afhænger karakteren af meget mere end bare én enkelt eksamen. I de fleste af mine fag tæller afleveringer, mid-terms, tests og hjemmearbejde med i den samlede karakter. I et af fagene tæller fremmøde endda for 10% af den samlede karakter.

I sidste uge fik jeg overstået de første mid-terms, og det var en noget anderledes måde at tage prøver på. Når jeg går til eksamen på KU, er alle hjælpemidler typisk tilladt, men her er ingen hjælpemidler, bortset fra en lommeregner tilladt. Derfor bruger man meget tid på at lære begreber, formler og lignende udenad, så på den led læser jeg meget anderledes op til en eksamen, end jeg gør i Danmark. På trods af forskellene føler jeg, at jeg fagligt får et stort udbytte af at være her på NC State. Et af de fag som jeg især synes er værd at fremhæve, er faget U.S. Agricultural Policy. I dette fag kigger vi bl.a. på nogle af de mest debatterede emner inden for amerikansk jordbrugspolitik, og jeg synes det er helt vildt spændende, at lære om hvad der politisk rører sig inden for landbruget i et af verdens største fødevareproducerende lande. Derudover kigger vi også på, hvad der er sket de senere år inden for amerikansk miljøpolitik, og her ses en tydelig forskel på Obamas og Trumps måde at håndtere dette emne på.

Når jeg i hverdagene skal have en lille pause fra studiet, spiller jeg bl.a. med på et 7-mands fodboldhold i en såkaldt intramural-league, som er en intern liga for studerende på NC State. Vores hold består kun af europæiske spillere, og derfor har vi passende valgt at kalde os for ”European Dynamite”! Jeg synes at det er en god måde at få et break fra bøgerne på, og det er fedt at kunne engagere sig det sociale miljø, der foregår uden for forelæsningslokalerne.

Til sidst vil jeg gerne sige tusind tak til Hedeselskabet for den støtte jeg har fået i forbindelse med mit ophold på North Carolina State University. At komme på udveksling er en fantastisk mulighed, og det er fedt at have følelsen af, at man forbedrer sig fagligt, samtidig med at man skaber en masse internationale forbindelser, og oplever en masse. Endnu en gang tak!

Mange hilsener Søren

Læs portræt af Søren Nygaard nedenfor

Hvad vil du særligt fremhæve ved din uddannelse?
Jordbrugsøkonomi er en meget lille uddannelse, da der ca. optages 50 personer hvert år. Derfor har man meget kontakt med underviserne, hvilket jeg synes er en kæmpe fordel.  Uddannelsen er meget anvendelsesorienteret, så i stedet for at bevise formler og lignende, tages der udgangspunkt i praktiske eksempler, hvilket gør det hele meget håndgribeligt. Derudover har man fuld valgfrihed på 5. semester, hvilket giver mulighed for at komme på udveksling og generelt skræddersy uddannelsen efter ens egne interesser.

Hvordan er din interesse for miljøøkonomi opstået?
Min interesse for miljøøkonomi opstod allerede, da jeg gik på handelsskolen, og vi i international økonomi havde et emne om lige netop miljøøkonomi. Jeg syntes bl.a., at det var helt vildt spændende at kigge på, hvordan man kan bruge CO2-kvoter til at begrænse den forurening, der er et af de helt store og meget debatterede samfundsproblemer i dag.

Hvorfor har du valgt North Carolina State University i Raleigh, USA?
Jeg havde fra starten en præference om at komme til USA, da jeg interesserer mig meget for amerikansk politik og økonomi, og generelt er jeg meget fascineret af de udfordringer og muligheder, som landet står over for. North Carolina State University blev oprindeligt oprettet med landbruget som et af sine fokusområder, og i dag udmærker universitet sig stadig inden for landbrug. Som jordbrugsøkonom var dette meget tiltalende, og da landbrug og miljø hænger tæt sammen, giver det mig mulighed for at tage fag inden for mine interesseområder, og derfor faldt valget på NC State.

Hvad håber du at opnå med studieopholdet?
Jeg håber i løbet af opholdet at få udvidet mine kompetencer indenfor især miljøøkonomi og landbrug ved at lære om amerikanernes måde at anskue disse emner på. Forhåbentlig kan disse kompetencer gavne mig i min videre uddannelse og i mit fremtidige arbejde. Derudover har jeg fået skabt nogle internationale forbindelser, som jeg måske en dag kommer til at gøre brug af.

Hvad er dine ambitioner på sigt?
Efter bacheloren er min plan også at tage kandidaten i jordbrugsøkonomi. I løbet af kandidaten håber jeg på at kunne få en praktikstilling på en dansk ambassade et sted i verden, hvor jeg kan få mulighed for at arbejde med landbrug og miljø, og yderligere øge mine kompetencer inden for disse områder. Desuden har jeg også en interesse for makroøkonomi, så drømmejobbet må været ét, hvor jeg får mulighed for at kombinere alle mine interesseområder. Det kunne f.eks. være i erhvervsorganisationer som Dansk Erhverv eller Landbrug & Fødevarer.