Skov efterår rødt blad 2000

Matilda Elkjær Mattsson

Humanistisk samfundsvidenskabelig-idrætsvidenskab, kandidatstuderende, Københavns Universitet

Matilda Elkjær Mattsson
Humanistisk samfundsvidenskabelig-idrætsvidenskab, kandidatstuderende, KU

Matilda Elkjær Mattsson

Semester ved University of South-Eastern Norway, Norge, med det formål at kunne undervise i friluftsliv, få indsigt i naturpleje samt normer og love forbundet med det at færdes i naturen.

Matilda Elkjær Mattssonn i Bø (Norge) på friluftslivsstudie

Rejsebrev: April 2021

Kære Hedeselskabet,

Jeg er nu 4 måneder inde i mit udvekslingsophold på University of South-Eastern Norway og sender jer med dette rejsebrev en varm hilsen.

Friluftsliv i smukke Norge

Efter lang tids forventningsfuld venten blev det endelig min tur til at komme afsted på udveksling til Bø i Norge. I en coronatid, hvor man ikke helt tør glæde sig til noget, var det en befrielse, da udvekslingsopholdet blev bekræftet i starten af december måned 2020. Det var en endelig realitet. Jeg skulle afsted. Aldrig har jeg følt mig mere heldig.

Jeg følger kurset “Nordic Backcountry Skiing and Outdoor Leadership”, som er en international friluftslivslinje. I Midt-Telemark Kommune, som er den kommune, jeg bor i, er der et meget lavt smittetryk, som gør, at Universitetet er åbent. Vi har fysisk undervisning og forelæsninger, men altid med en meters afstand. Vi er 20 studerende på holdet fra både Tjekkiet, Østrig, Slovakiet, Tyskland, Winsconstin, Spanien og Danmark.

Vintersæsonen  
Da semesteret startede i begyndelsen af januar, var det midt i Norges kolde vintersæson. Derfor har ski også været omdrejningspunktet i mit liv de sidste mange uger. Jeg har lært at bygge ski og stå på fjeldski, men også lært om lavinefare, søgningsstrategier og glaciologi. Det har virkelig været spændende at studere forskellige lag i isen og deres betydning for skredfare. Vi har også brugt lang tid på at øve os på det værst tænkelige, at en lavine bliver udløst og fanger en eller flere personer under sneen.

Vi har øvet forskellige metoder til at lede efter forsvundne personer og lært vigtigheden af at være hurtige og effektive i søgningen, da det er inden for de første 15 minutter, at en person, som er fanget i sneen, stadig kan reddes ud i live.

Undervisning på fjeldet
Det meste af undervisningen har foregået ude på fjeldet, hvor vi har lært, hvordan man færdes i naturen på en ansvarlig og respektfuld måde. Den udendørs undervisning er blevet suppleret med mere teoretisk viden omkring fjordlandskaber, geologi og regionale økosystemer. Der har på den måde været en god balance mellem teori og praksis, idet vi har lært at bruge vores viden og praktiske færdigheder i fjeldene og fjordene, der omgiver os.

Et friluftslivsparadoks
Gennem undervisningen og de mange ture, vi har haft ude på vinterfjeldet, er mange væsentlige problematikker og paradokser ved friluftslivet også blevet tydeliggjort. Friluftsliv er ikke kun naturpleje, og at færdes i naturen gør os ikke miljøvenlige. Friluftsliv er i nyere tid også forbundet med et stort CO2-aftryk. I jagten på fantastiske naturopleveler rejser vi længere, køber mere udstyr og sætter flere spor. Vi flyver til eksotiske destinationer for at stå på ski, vandre på de højeste bjerge og dykke i de dybeste have. I en søgen efter at lade vore egne batterier op, dræber vi så i virkeligheden jordens? Bevarer vi, eller nedbryder vi? Dette friluftslivsparadoks er utroligt spændende at udforske og udfordre.

En fantastisk mulighed
I skrivende stund er vintersæsonen slut og en forårssæson med kano og kajak er påbegyndt. Norge er fuldstændig eventyrligt og har allerede givet mig oplevelser, ideer og nuancer, jeg vil tage med mig ind i mit studie og kommende arbejdsliv. TUSIND tak til Hedeselskabet for jeres flotte bidrag, som jeg er meget taknemmelig, stolt og beæret over at have modtaget.

Bedste hilsner
Matilda Elkjær Mattsson