For medlemmer

Publiceret 30.11 2020

Nye bøger: Heden er både historie og højaktuel

Foto: Foto: Mads Teglers

I september udkom den unge forfatter Malte Tellerup med bogen ’Hedeselskabet’, i oktober udkom erfarne forfatter Ida Jessen med ’Kaptajnen og Ann Barbara’. Vi har kigget lidt nærmere på de to udgivelser.

KAPTAJNEN OG ANN BARBARA
Før Hedeselskabet var der blandt andre Ludwig von Kahlen, som i 1754 ankom til Kongenshus med det formål at opdyrke heden. Han er hovedperson i Ida Jessens roman ’Kaptajnen og Ann Barbara’.

Hvorfor en bog om heden?
Den var længe undervejs. Jeg kommer fra en gammel hedeegn, Thyregod i Midtjylland . Da jeg var barn, var der frodigt, og først som voksen gik det op for mig, hvilket arbejde det har krævet at forvandle heden til marker og haver. Jeg har også læst en masse, blandt andet årbøger om jysk typografi, beretninger fra vores forfædre og om hedeopdyrkning, uden at vide hvad jeg skulle bruge det til. Jeg stødte på et tidspunkt på Ludwig von Kahlen, der rejste ud i kongens navn for at opdyrke hede. Jeg begyndte at tænke på, hvad han var for et menneske, der satte sig så voldsom en opgave, han ville slås mod elementerne. Og derudover er jeg fascineret af heden, som er så nøgent et rum – en kæmpe himmel, ingen ly og læ. Det havde jeg lyst til at skrive om.

Hvordan har du udviklet karaktererne?…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.