For medlemmer

Publiceret 28.11 2015

Ud i kulturen

Naturen var her sådan set først, og den eksisterede i bedste velgående uden os mennesker. Siden vi begyndte at  blande os, er det gået støt ned ad bakke. Jens-Christian Svenning, biolog og professor ved Aarhus Universitet giver et bud på, hvordan det ser ud for den danske natur i den nærmeste fremtid.

Hvis folk siger, at de kan se store, vilde dyr i haven, så vil de fleste nok mene, det skyl- des en lidt for livlig fantasi (eller knald i låget). Men måske er det blot evnen til at se ind i fremtiden. Elefanter og næsehorn ville sagtens kunne leve i den danske natur, fortæller biolog og professor ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, Jens-Christian Svenning. Han har gennem årtier forsket i den biologiske udvikling, og som han anskuer det, er vores natur gået hen og blevet mere kultur under kraftig påvirk- ning af os mennesker.

”Når de i Randers Regnskov taler om at bruge elefanter som naturpleje, så giver det faktisk rigtig god mening. Problemet herhjemme er selvfølgelig den begrænsede plads, men egentlig mest at vi har svært ved at forestille os at leve side om side med så store dyr. At have dem giver rigtig god mening i forhold til naturpleje og biodiversitet, men de blev skubbet ud, da der kom mennesker til og begyndte at overtage pladsen. I Europa og Nordamerika har vi heldigvis set en udvikling inden for de seneste 50 år, hvor de store…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.