For medlemmer

Publiceret 28.11 2015

En lille, grøn plante – en stor forskel

HedeDanmark har udviklet et nyt koncept til skovejere, eller faktisk er det slet ikke nyt – i Sverige plantes mere end 260 millioner dækrodsplanter om året, men herhjemme er de første reelle forsøg først foretaget nu. Det lover særdeles godt.

Et meterlangt rør trykkes i jorden og laver et lille, cylinderformet hul. En plante glider lydløst ned gennem røret og ned i hullet. En gummistøvler sætter et let tryk oven på rodnettet, og en cirka 10 centimeter grøn kvist stikker op. 
Den manøvre er foretaget 500.000 gange i 2015 fra marts til juni af Hede- Danmarks skovarbejdere. På en god dag er 3.000 planter røget i jorden. De er alle en del af første etape af et dækrodsplantekoncept, som HedeDanmark præsenterede for skovejerne fra august 2013, og der er blevet taget positivt imod. Ved årsskiftet 2013 skulle bestillingen falde, og det blev altså til en halv million planter. En dækrodsplante er, til forskel fra en traditionel barrodsplante, sået i en lille ”container” indeholdende et vækstmedie og herefter fremdyrket samme år i et væksthus. Planten er nemmere at håndtere, hurtigere at plante, skyder et effektivt rodnet og så er den billigere at producere, end den traditionelle barrodsplante. En hel del gode argumenter at tage af. Men hvorfor er det så først nu, de danske skovejere bliver præsenteret for den?…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.