For medlemmer

Publiceret 30.05 2022

Fra grums til svamp

Foto: Beyond Coffee

Tekst: Inge Spliid Bech

Kaffegrums er lidt af en schweizerkniv. På Københavns Nordhavn tryller virksomheden Beyond Coffee kaffegrums om til blandt andet lions mane, østershatte, shitake, kejserhatte; lækre svampe, som sælges til restauranter. Derudover kan hjemmedyrkere købe sit eget svampe-grosæt, så man kan få sin egen lille svampefarm hjemme i køkkenet. Næste mål er at få endnu flere virksomheder til at etablere egen minifarm, hvor høsten af svampene foregår direkte hos virksomheden. Urban farming – eller på jysk; bylandbrug. Vi har talt med CEO LEA KYHL.
 

Hvordan opstod ideen til Beyond Coffee?
Ideen kom fra den ene af stifterne, Tobias Lau. Han har tidligere arbejdet med affaldsstrømme – hvordan man gør affald til en ressource, og hvordan vi kan genanvende, så vi mindsker aftrykket. Kaffegrums er genialt, fordi vi kan tilgå det i store mængder, det bliver ikke bragt til nytte, det indeholder en stor mængde næringsstoffer, og det er et rent produkt. Kaffedyrkning er i øvrigt temmelig belastende, og derfor er det vigtigt at få mest muligt ud af spildproduktet. Og efter anvendelse kan det bruges i havekom­posten eller ryge til biogas, og dermed får vi fuld udnyttelse af, hvad der ellers er et restprodukt.

Hvad betyder genanvendelse og bæredygtighed for jer?
Det er et stort hjertebarn. Vi arbejder hver dag på, hvordan vi kan mindske aftryk, og hvordan vi kan genanvende og upcycle produkter. Det handler gan­ske enkelt om at skabe en bedre verden inden for det felt, vi har fokus på. Det er ikke særlig pladskrævende at dyrke svampe, og det betyder også, at transportvejen er kort, og derudover…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.