I godt og vel 20 år har en mark lidt uden for Taastrup været opdelt i små parceller, som indeholder stor viden om recirkulering.
Vi står ved kanten af en mark lidt uden for Taastrup, Storkøbenhavn. Her ligger tre bunker forskellig gødning, som snart skal spredes ud på jorden, og om et par måneder står her afgrøder, ligesom på så mange andre marker. Men der ophører ligheden. Denne mark er noget særligt, for selvom planterne er de samme som andre steder, vil de her variere i højde og farve. Den 6 hektar store mark består nemlig af en række firkantede parceller, som har fået hver sin behandling igennem godt og vel 20 år, og den er derfor et ganske særligt forskningsprojekt, som belyser, hvad langtidseffekterne er ved forskellige typer organiske produkter og gødningsformer.
Bag projektet står lektor ved Plante- og Jordvidenskab på Københavns Universitet, Jakob Magid, der for godt 20 år siden blev kontaktet af en forening, der kaldte sig ’kompost og regnorme’, som gerne ville undersøge, hvilken effekt organisk stof har.
”Jeg synes, det var en interessant problemstilling og undersøgte emnet, men der var ikke noget forskning på området. Så besluttede jeg at lave en forelæsning for, hvad jeg…
Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.
Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.
Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.
Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.
Allerede medlem? Log ind her.
1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.