For medlemmer

Publiceret 30.05 2022

Det er ikke bare gas

Tekst: Inge Spliid Bech

Et biogasanlæg aftager en række forskellige rest- og affaldsprodukter, og det giver bl.a. energi til danske husstande, til transport og afgasset gylle, der bringer næringsstoffer tilbage på marken. Vi har besøgt Sindal Biogas, der både har vokseværk og store ambitioner for fremtiden.

Siden det første danske gårdanlæg blev etableret i 1975, er det gået støt fremad for biogas, men i de senere år er der virkelig kommet fart på, og de største anlæg er blevet en hel industri. Vi har besøgt et af landets største, Sindal Biogas, som ligger lidt udenfor den nordjyske by af samme navn. Når man er vokset op på et mindre landbrug og ikke har beskæftiget sig ret meget med området, så rækker fantasien ikke helt til, hvad et moderne biogasanlæg egentlig er. Eller kan være. I Danmark findes der – ud over en lang række mindre gårdanlæg – en håndfuld af de rigtig store fællesanlæg, og et af dem er altså Sindal Biogas. Den nuværende produktion er på cirka 21 mio. m3 bionaturgas årligt, men det tal bliver snart på næsten 30 mio., når den store udvidelse, der er godt i gang,…

Hov – så var der ikke mere for den 25 øre.

Bliv medlem af Hedeselskabet for at få adgang til hele artiklen – det koster kun 50 kr. i kvartalet (25 kr. for studerende)1, og så kan du læse alle artiklerne om natur, klima, bæredygtighed og biodiversitet.  

Du modtager også tidsskriftet Vækst direkte i din postkasse fire gange om året, og du får adgang til arrangementer samt andre medlemsfordele.

Læs resten af artiklen - bliv medlem nu.

Allerede medlem? Log ind her.

1. Ved oprettelsen betaler du for resten af indeværende år. Dvs. 1. kvartal betaler du 200 kr. (stud. 100 kr.), 2. kvartal betaler du 150 kr. (stud. 75 kr.), 3. kvartal betaler du 100 kr. (stud. 25 kr.), 4. kvartal opkræves du 200 kr. (stud. 100 kr.) den 1. januar – dvs. kvartalet er gratis.