Støtte til fremtidens skolegård

En legeplads kan være mere end et par gynger, en rutsjebane og en sandkasse. Det ved man alt om i Østbirk – sydvest for Skanderborg.

Her har initiativrig forældregruppe nemlig etableret ”Fremtidens legeplads” på den lokale skole. Hedeselskabet har støttet projektet med E.M. Dalgas’ Mindelegat på 15.000kr.

Børnene på Østbirk skole og SFO nyder i dag godt af et væld af legeredskaber, som udfordrer krop og sind. Hele pladsen er kædet sammen af snørklede stier, som leder én rundt i de forskellige afkroge af pladsen på eksempelvis rulleskøjter, løbehjul eller i mooncars.

Der ligger mange overvejelser bag de tiltag, som er sat i værk på legepladsen. Området er bl.a. delt op i fire ”vinduer” mod Østbirk, Danmark, Europa og verden. Hvert vindue er udstyret med et blødt faldunderlag udformet som den pågældende region – og det er tanken, at lærerne på skolen kan bruge billederne i undervisningen.

FOTO4.JPG

Langs stierne er der opsat stolper med indgraverede QR koder. Disse koder kan scannes med mobiltelefoner eller tablets og anvendes i undervisningen.

Da skolens eksisterende legeplads ikke blev godkendt af Horsens Kommune i 2012, tog tre forældre initiativ til at stifte ”Forældreforeningen Østbirk skole & SFO”, hvis primære formål var at skabe rammerne for fremtidens legeplads:

”Vi ville skabe en legeplads, som ikke bare skulle være en legeplads – men også en oplevelses- og læringsplads, hvor børn kan styrke deres faglige, motoriske og sociale kompetencer,” siger Steffen Dalgaard, som er formand for forældreforeningen. Og man må i den grad sige, at det er lykkes forældreforeningen at fuldføre deres mission.

Med hjælp fra HedeDanmark, som har stået for ideoplæg, budget, projektstyring og udførelse, samt midler fra en række forskellige virksomheder, fonde og legater er det lykkes forældregruppen at stable projektet på benene. Projektet har bl.a. fået et tilsagn fra E.M. Dalgas’ Mindelegat på 15.000kr. Pengene er anvendt til beplantning på området.

FOTO5.JPG

Henrik Jespersen, ambassadør for Hedeselskabet, overrækker et diplom til Steffen Dalgaard som det synlige bevis på, at Forældreforeningen Østbirk skole & SFO har modtaget E.M. Dalgas’ Mindelegat.