FRAK naturpleje 2000

Naturpleje gavner udsatte unge

Fritidsjob er vejen til et liv med flere muligheder. Derfor arbejder den socialøkonomiske virksomhed Fritidsakademiet (FRAK) på at give unge på kanten af samfundet en vej ind på arbejdsmarkedet.

Insekterne natlyssværmer og blåvinget steppegræshoppe får nu en hjælpende hånd af udsatte unge. De to arter lever på Rødbyhavn Baneterræn, der er berømt for sin artsrige natur. Og ni unge, der har fritidsarbejde gennem FRAK, har hjulpet til med at sikre den lille naturperle. Det sker gennem projektet ”Udsatte unge sikrer udsat natur“ ved at pleje af skrøbelig natur ved Rødbyhavn baneterræn.

Det er imidlertid ikke kun naturen, der vinder ved projektet. Det gør de unge også selv, forklarer projektleder i FRAK Anders Andersen. Tanken er at give unge på kanten af samfundet en vej ind på arbejdsmarkedet takket været et sundt fritidsjob. Anders Andersen siger blandt andet:

De unge lærer blandt andet at skulle møde til tiden, at løse de opgaver de bliver stillet, at indgå i et kollegialt fællesskab og at respektere hinanden, opgaverne samt kunderne. Det er det, der er den grundlæggende tanke.

At arbejdet foregår i naturen giver en ekstra dimension, mener projektlederen.

”At arbejde i naturen gør noget godt for alle mennesker, og måske især for disse unge, der lever i et hektisk storbymiljø, og som ikke ser så meget andet end det, betonen byder dem. Når man tager dem ud af byen, får de mulighed for at sænke skuldrene under den blå himmel.

FAKTA

Beskyttelse gennem benyttelse er en af grundtankerne i naturplejen ved landets baneterræner herunder Rødbyhavn. Der er store formidlingspotentialer i at åbne arealet for publikum og fremvise den unikke naturværdi og det spændende postapokalyptiske landskab med overgroede perroner. Ved at give publikum adgang til udvalgte arealer f.eks. på årlige ekskursioner, bliver Rødbyhavn og de øvrige danske baneterræner til noget endnu mere særligt. Det er rådgivningsfirmaet Habitats, som har udpeget de relevante og nødvendige naturplejetiltag og leverer den fornødne naturfaglige viden til at arbejdet udføres bedst muligt. 

FRAK arbejder med unge fra udsatte byområder og samarbejder med bl.a. klubber, specialskoler og boligsociale helhedsplaner. 

Læs mere om FRAK

FRAK naturpleje 600