Energihaven2000

Energihaven giver viden

Energimuseet åbnede som Elmuseet i 1985. Målet for de kommende år er at udvikle museet til et nyskabende oplevelses- og  formidlingscenter, hvor der søges nye veje for at kommunikere og formidle om energi, fremtidens energiløsninger og den grønne omstilling.

I begyndelsen af april 2017 indviede Energimuseet to spændende tiltag, nemlig Energihaven og den nye skolestue Learning Lab.

Energihaven
Ved hovedbygningen, lige op af Gudenåen ligger Energihaven, hvor man i smukke omgivelser kan opleve et cirkulært energikredsløb med geder, dyrkning af fødevarer, udekøkken og et biogasanlæg.  Energihaven er et demonstrations- og formidlingsprojekt udviklet i samarbejde med, blandt andre, Frank Eriksen (bonderøven fra DR), og har til formål at sætte begrebet Den Grønne Omstilling i øjenhøjde for Energimuseets mange gæster og samtidig glæde både børn og voksne. Energihaven er blevet til med økonomisk støttet fra Hedeselskabet, Viborg Kommune og Bjerringbro Elværksforening.

Energikredsløbet kan bruges og anvendes af alle besøgende på Energimuseet. Til eksempel vil børnefamilier kunne klappe geder, plukke grønt og lære om biogas, hvor blandt organisk affald kan anvendes, og energikredsløb, samtidigt med, at der vil være mulighed for at lave enkel mad i udekøkkenet. På denne måde skabes der en kobling til en lang række interaktioner, sat i sammenhæng med energi og grøn omstilling.

Her er biogas og de cirkulære energikredsløb en væsentlig del. Hvordan kan affald skabe værdi, og hvordan kan fremtidens generationer udvikle nye energiformer, der kan skabe en grønnere fremtid, er de centrale spørgsmål Energihaven arbejder med som formidlingsmæssigt omdrejningspunkt.

Anders Dahlstrup, direktør for Energimuseet, fortæller: 

Vi ønsker hermed at være med til at folkeliggøre den grønne omstilling i Danmark og skabe interesse, fascination og nysgerrighed hos de kommende generationer”

Energihaven500

FAKTA

Energimuseet ved Tange Sø styrker viden om grøn omstilling med to nye initiativer - Energihaven og Learning Lab. Hedeselskabet har støttet etableringen af Energihaven, som skal gøre fremtidige generationer opmærksomme på mulighederne for at skabet grøn energi.

Det er HedeDanmark, der har stået for opførelsen af plantebedene og en flot trappe ned mod Gudenåen.

Læs mere om Energimuseet og -haven her.