Publiceret 10.09 2020
Ny bog om livet på landet
Den 10. september udkommer en roman med navnet Hedeselskabet. Den er skrevet af den unge forfatter Malte Tellerup og tager udgangspunkt i hans egne oplevelser med at flytte på heden.
Publiceret 10.09 2020
Den 10. september udkommer en roman med navnet Hedeselskabet. Den er skrevet af den unge forfatter Malte Tellerup og tager udgangspunkt i hans egne oplevelser med at flytte på heden.
I dag udkommer Malte Tellerup med en bog, som han har døbt Hedeselskabet. Vi blev selvfølgelig temmelig nysgerrige, da vi opdagede, at en ny bog udkom med det navn, så vi ringede til Malte og stillede det helt åbenlyse spørgsmål – hvorfor den titel? I Vækst 4, som udkommer senere på efteråret, kan du læse et længere interview med Malte Tellerup, og hvad han ønsker, at læseren tager med.
10.000 kroner spørgsmålet – hvorfor den titel?
Der er lidt forskellige svar på det spørgsmål, men det ”rigtige” svar er, at handlingen i bogen udspiller sig på Nees Hede ved Vemb i Vestjylland, og her ligger de senest opdyrkede hedeområder. Derfor er Hedeselskabets opdyrkningshistorie meget present og nærværende i dette landskab, og bogen foregår på rygraden af den dyrkningskultur, som Hedeselskabet repræsenterede. Man kan så ydermere sige, at personerne i bogen har en oplevelse af at være det ’nye hedeselskabet’ – de bor på et nedlagt landbrug og opdyrker på den måde nyt liv på de samme arealer, som der tidligere blev opdyrket hede på. I stedet for at dyrke marker, så sætter de i stand og skaber kunst og musik.
Hvad vil du gerne, at læseren associerer med titlen?
Jamen jeg vil gerne associere tilbage til den dyrkning, der var. At læseren bliver inviteret med ind i spørgsmålet, om hvordan de værktøjer, som Hedeselskabet brugte, kan gøres relevant igen. En drøm om at forandre.
Men der ligger også en kritisk vinkel på et område som dette, hvor dyrkningshistorien egentlig ikke har haft den store succes. Heden her blev først opdyrket i 1954, og relativt kort tid efter er landbruget udfordret. Så det handler også om at stille spørgsmål ved moderne landbrugsdrift – hvordan det har indflydelse på både landskabet og fællesskaber. For mig handler det ikke om at stille natur og landbrug op som hinandens kontraster, men lige så meget om at perspektivere landbruget. Dyrkning er ikke kun at fjerne natur og ensrette arealer – det er ikke den stereotyp, jeg er ude på at fremhæve. Men jeg vil gerne udfordre.
Der er sandsynligvis også en gruppe læsere, for hvem hedeopdyrkning er helt ukendt område – hvad tror du, de tager med?
Jamen jeg synes faktisk også bare, det er en rigtig dejlig titel, som man kan bryde op til ’selskab på heden’. Så hvis man ikke kender noget til det historiske link, så tænker man måske bare på selskabsliv, og hvis jeg skal beskrive bogen, så er den delvist drømmende socialrealisme, som er med til at løfte mulighederne for området, men det møder også virkeligheden og falder til jorden.
Kendte du til Hedeselskabet anno 2020?
Nej, det gjorde jeg faktisk ikke. Det var først, da jeg nærmede mig udgivelsen, og jeg googlede mig ind på Hedeselskabet i dag. Jeg har skrevet speciale i bønders blik på landskabet, så jeg har en historisk rundet forestilling og viden om opdyrkning og om Hedeselskabet. Så det var ret sjovt at se, at Hedeselskabet er noget helt andet i dag.
Du kan som sagt læse et længere interview med Malte Tellerup i Vækst 4, der udkommer i november 2020.
Foto: Lærke Posselt
Du bruger en forældet browser. Vi anbefaler at du opdaterer til en nyere og mere sikker browser. Vores website er ikke udviklet til at understøtte denne og det kan opføre sig uforudsigeligt.
Vi anbefaler at du henter Google's Chrome browser her eller Mozilla's Firefox browser her.