< Back to news list

Når borgere medskaber naturen

Byhaver blomstrer op overalt i landet. Nogle eksisterer et par år, mens andre bliver fundamentet for et nyt og vedvarende fællesskab.

Foto: TagTomat / Kristine Kiilerich

Mads Boserup Lauritsen er arkitekt og bybonde, og så har han stiftet virksomheden med det ligefremme navn 'TagTomat', som arbejder med grønne fællesskaber i byer. Det begyndte i 2011 som en hobby, fordi han ikke kunne få en kolonihave. Siden 2014 har det været et selskab, og i dag er der fire ansatte. De har forskellige projekter, hvor ’folk gerne vil lege’, som han selv siger – med fokus på byhaver og grønne fællesskaber.

”Det er ikke byhaven i sig selv, der er den største værdi. Det er fællesskabet. Men det er samtidig med til at forgrønne byerne. Mange siger, at jeg ikke må bruge definitionen biodiversitet, men som jeg ser det, er der trods alt mere biodiversitet i en byhave end i asfalt. Det er i hvert fald et grønt fællesskab, og det positive er, at det kan være alt fra to naboer, der dyrker én kvadratmeter sammen til større fællesskaber. Jeg har tidligere arbejdet meget med borgerinddragelse, men det er første gang, jeg oplever noget, der samler på tværs af politiske skel og kulturer. I Danmark er der groft sagt kun tre ting, der kan samle folk; fodbold, øl og haver. Jeg bedriver ikke forskning, men jeg kan bare se, at folk bliver glade. Det er fantastisk at opleve folk, der har været naboer gennem
mange år, men aldrig kendt hinanden – og pludselig taler de sammen, blot fordi de sætter et par kartofler,” siger han.

Læs hele artiklen i Vækst 4. Som medlem modtager du Vækst direkte i postkassen fire gange om året.