< Back to news list

Modtager af Agerholms Legat

22-årige Jane Marie Svane er blevet tildelt Edvard og Ane Agerholms Legat i forbindelse med en studietur under sit studie til jordbrugsteknolog. Læs hvorfor byboen besluttede sig at gå i landbrugsspor.

Det var en tilfældighed, der bragte Jane Marie Svane til landmandsstudiet, men hun landede på den rette hylde. Hun var på efterskole i Grindsted, hvor hun havde mulighed for at dyrke sin store interesse for ridning med ligesindede. Ved siden af efterskolen ligger landbrugsskolen, og her anede hun muligheden for en fremtid. Eller faktisk havde hun ingen anelse om, det overhovedet var noget for hende, men i løbet af det første semester opdagede hun, at både var hun dygtig til faget, og hun nød det også.

”I og med jeg er vokset op i byen, så har jeg ikke haft nogen naturlig omgang med landbrug eller dyr, så jeg sugede til mig i bøgerne på skolen, og jeg var meget målrettet og engageret, da jeg efterfølgende arbejde med svin i en stor besætning. Det passede perfekt til mig,” fortæller hun.

I dag bor Jane med sin kæreste og deres datter på en landejendom. Jane studerer til jordbrugsteknolog og kæresten arbejder på en maskinstation, så faget optager deres interesser og visioner for fremtiden. I sommerferien besluttede Jane sig også for at spore sig ind på fremtiden ved at undervise på landbrugsskolen i Grindsted og i en praktik hos grovvareproducenten DLG.

”Jeg har altid bestræbt mig på at lære nyt og formidle viden, og det var spændende at arbejde med at engagere de studerende på skolen, hvor jeg selv har gået, men det var i den anden praktik, hvor jeg for alvor kunne se mig selv arbejde i fremtiden – som rådgiver for landmænd,” siger hun.

Legatoverrækkelse

Som en del af sit studie har Jane Marie Svane og resten af holdet været i England for at hente inspiration og opleve et mere globalt syn på svineproduktion, og det var som tilskud til studieturen, at Jane modtog Edvard og Ane Agerholms Legat, som blev overrakt af ambassadør for Hedeselskabet, Mogens Birkebæk en solrig septemberdag:

”Legatet og de 10.000 kroner tildeles flittige og dygtige bønder, der forstår at arbejde fremad, og det var netop den beskrivelse vi så i din ansøgning. Du har visioner, du søger viden og du har mål for fremtiden inden for faget. Det ville vi gerne honorere.”

Jane Marie Svane takkede for de pæne ord og fortalte om turens indhold, og hvad hun har taget med hjem.

”Det er anderledes end herhjemme, og det er sundt at opleve, at tingene kan gøres på en anden måde. Derudover fik vi indblik i den politiske vinkel, som også spiller en stor rolle herhjemme. Det er ikke altid nemt at være landmand, og det har jeg heller ikke ambitioner om at kaste mig ud i. Men jeg håber på, at jeg kan være med til at udvikle bedrifter som rådgiver,” siger hun.

pr_foto_legatoverraekkelse_jane_marie_svane.jpg