< Back to news list

Minder fra en legatmodtager

Aske Stubsgaard
Diplomingeniør i bioprocesteknologi
Modtager af Hedeselskabets uddannelses- og rejselegat til et semester i Australien

Askes fortælling efter hjemkomsten:

Tiden gik så stærkt i Australien. Alt for hurtigt. Jeg har oplevet så meget, at jeg slet ikke ved, hvor jeg skal begynde. Men jeg vil prøve alligevel.

Der var lidt problemer med at få skemaet til at passe, og jeg endte med ikke helt at få de fag, jeg havde ønsket mig. Jeg havde fagene Immunology, Advanced Food Chemistry, Commercial Biotechnology og Engineering Mathematics, hvoraf nogle var mere lærerige end andre, men jeg har lært utrolig meget af at studere dernede. Både om mig selv, men det er også gået op for mig, hvor godt et system vi har herhjemme.

Der er reelt ingen bøger eller kompendier til de enkelte fag, og fagene er baseret på undervisernes præsentationer alene. Det er ikke tilladt at have hjælpemidler med til midtvejstests og eksaminer, heller ikke noter. Man skal derfor huske ALT. Dette står i stor kontrast til, hvad jeg har været vant til herhjemme, hvor vi til langt de fleste eksaminer kan bruge alle hjælpemidler, sågar internet.
Det har været en stor udfordring, og det krævede en del tilvænning, især når man samtidig selv skulle finde relevant læsemateriale, hvis man havde behov for det. Niveauet var sådan set ikke højere, men jeg har brugt en del mere tid på studiet dernede, end jeg gør herhjemme. Når det er sagt, så synes jeg også jeg har lært en masse interessante ting i de forskellige fag.
Nu hvor jeg er hjemme igen, kan jeg mærke at min læselyst er større, end den har været før. Det har helt sikkert været godt for mig at komme ud og opleve noget nyt, også selvom jeg foretrækker systemet herhjemme.

aske_s_1.jpg

Ud over skole har der selvfølgelig også været tid til andre oplevelser. Sydney er en virkelig fed by med utrolig lækre strande, og jeg savner allerede at vågne op til Coogee Beach. Der er en afslappet atmosfære i byen, og der sker altid noget et eller andet sted. Jeg boede i noget, der minder om et kollegie med omkring 30 andre unge, hvoraf cirka en tredjedel var brasilianere, så der var altid godt gang i den. Jeg har fået en masse nye venner fra alle mulige steder i verden.

I påskeferien var jeg en tur op langt østkysten, hvor jeg oplevede en lille del af Australiens mangfoldige natur, som både indebærer kænguruer, koalaer, strudse lignende fugle, store vandfald og naturligvis smukke kyststrækninger. Efter eksaminerne var der også tid og lidt penge tilovers til at rejse til andre lande. Jeg var et smut i New Zealand, som er absolut storslående.
Jeg var også et smut i Asien, hvor jeg bl.a. var i Myanmar. Der er ikke så mange turister, og det mærkes tydeligt. I resten af Sydøstasien er det ikke muligt at gå to meter uden, at der er nogle der prøver at sælge dig noget. Sådan er det ikke i Myanmar, og folk er utrolig flinke og snakker med dig af ren interesse, og ikke fordi de vil sælge dig noget.

Hjemme igen

Det var både mærkeligt og rart at komme hjem igen, selvom jeg, havde følelsen af, at jeg godt kunne være blevet et semester mere, da jeg forlod Sydney.
Der er så mange små ting jeg ligger mærke til nu, hvor jeg er hjemme igen, som jeg aldrig har tænkt over før. Det er alt lige fra hvor mange cykler, der rent faktisk er i Aarhus, til hvor ren og frisk luften er i gaderne.

Efter hjemkomst afsluttede jeg mit bachelorprojekter, som jeg har skrevet med SPX og Arla. Vi testede forskellige typer af membraner, for at undersøge muligheden for at optimere Arlas nuværende filtrering af mælk. Jeg fik 12 for projektet.

Jeg er virkelig taknemmelig for de penge, jeg har fået fra jeres legat. De har været en stor hjælp. Husleje i Sydney er vanvittig dyrt. Uden Hedeselskabets hjælp havde mit SU-lån helt sikkert været langt større!

aske_s_3.jpg