< Back to news list

Flere og flere høster med le

At høste med le hører fortiden til, eller gør det? Der findes i dag hele 39 høslætlaug i Danmark, og salget af leer er stødt stigende. Man kan vist roligt sige, at det gamle håndværk har fundet vej tilbage til Danmark.

At høre havens lyde, indsnuse blomsternes duft og mærke græsset under fødderne er enormt afstressende. Det synes flere og flere danskere også, og den afstressende følelse er bare én af grundene til, at leslåning er blevet så populært. Siden 2008 er der startet 39 høslætlaug, som er et fællesskab, der høster på den gammeldags måde.

Danskerne vil tilbage til naturen

Nick Leyssac, biolog i Danmarks Naturfredningsforening, mener, at årsagen til tilbagekomsten skyldes et ønske om at blive et med naturen:

"Leen har fået en revival i Danmark. Det skyldes ildsjæle rundt om i Danmark og DN’s arbejde med at tilbyde kurser og hjælpe høslætlaug i gang. Leen passer også godt i tiden, fordi den er et alternativ til stress og jag – samtidigt med at den kan levere den bedste naturpleje på små arealer med sårbar flora."

Leslåning kan nemlig også bidrage til broget biodiversitet, fordi høstformen giver plads til sarte blomster. Det gør den, fordi jorden bliver så næringsfattig, at sjældne blomster, der ikke behøver nær så meget næring, får mulighed for at vokse.

Der er gang i lesalget

Når flere og flere begynder at høste med le, betyder det selvsagt også stigning i salget af leer. Det kan Niels Åmand fra legrej.dk berette om:

"Jeg kan virkelig mærke en øget interesse for feltet. Siden jeg startede hjemmesiden op i 2007, er salget steget markant, og det stiger fortsat stødt."

I år har han indtil videre solgt omkring 300 leer, og han er ikke i tvivl om, at det stigende salg vil fortsætte. Han importerer leerne fra flere forskellige lande heriblandt Østrig, Italien og Tyrkiet. Han sælger blandt andet leerne til de mange høslætlaug rundt om i Danmark.

Udover høslætlaug er der adskillelige arrangementer hvert år, hvor man kan lære at høste med le, prøve at samle en le eller noget helt tredje.

Alene i år holder Danmarks Naturfredningsforenings 10 arrangementer om lehøstning foruden lefestivalen i Bidstrup Skovene den 27. august.

Fra Danmarks Naturfredningsforening