Når Mads Mikkelsen i 2023 toner frem på biograflærredet som den stålsatte kaptajn Ludvig von Kahlen i Nikolaj Arcels historiske drama ”Bastarden” fra Zentropa, er det en historisk person, han skal portrættere.

Kaptajn von Kahlen tog i midten af 1750’erne kampen op mod den golde, jyske hede for at opdyrke den til næringsrig landbrugsjord. Datidens hedebønder levede et møjsommeligt og barskt – og ofte kort – liv på den ufrugtbare hede, der dengang dækkede store dele af Jylland.

Opdyrkning af heden, som dermed kunne give et større udbytte af afgrøder, havde i mange år været et ønske fra landets regent. Derfor støttede Kong Frederik 5. von Kahlens forsøg med hedeopdyrkning på Alheden sydøst for Viborg, og kaptajnen opkaldte sit hus ’Kongenshus’ til majestætens ære. Et navn som området bærer den dag i dag.

Kongens Land 2 - foto Christopher Aoun - Zentropa

Fra venstre: Instruktør Nikolaj Arcel og de to hovedrolleindehavere Amanda Collin og Mads Mikkelsen.
Foto: Christopher Aoun

Dele af filmen "Bastarden” skal rent faktisk optages på stedet, hvor det hele foregik for flere hundrede år siden – nemlig i Kongenshus Mindepark mellem Viborg og Karup.

Von Kahlen forsøgte ad flere omgang at importere tyske bønder til arbejdet med opdyrkning af heden – dog ikke med stort held, da mange af dem ville tilbage til deres hjemlige egne efter at have set, hvor dårlig hedejorden var til at dyrke afgrøder i. Fra 1754 til 1766 vedblev kaptajnen med sine forsøg og opmålinger på de barske arealer, inden han gav fortabt og bad kongen om fratrædelse. Ikke før nøjagtigt 100 år senere, da E.M. Dalgas i 1866 var med til at stifte Hedeselskabet, kom der for alvor gang i frugtbargørelsen af den jyske hede.

En dansk western med ægte historie
Nikolaj Arcels skal instruere ”Bastarden”, som han har skrevet manuskriptet til sammen med Anders Thomas Jensen. Manuskriptet er baseret på Ida Jessens historiske roman ”Kaptajnen og Ann Barbara” fra 2020.

Bogen beskrives af forlaget Gyldendal som ”en western fra den jyske hede om dengang landet endnu skulle erobres”. I bogen får kaptajnen selskab af kvinden Ann Barbara og taterpigen Anmai Mus, der er opdigtede karakterer. Men den grusomme herremand Schinkel på Hald Hovedgård og amtmand Trappaud er virkelige historiske personer, som optræder i ”Kaptajnen og Ann Barbara”, og som vi også kommer til at opleve i filmen. Udover Mads Mikkelsen, som skal portrættere Ludvig von Kahlen, er der sat navn på den anden hovedrolleindehaver, nemlig Amanda Collin, som skal give sit bud på fiktive Ann Barbara.

Oplev heden
Kongenshus Mindepark blev opkøbt og fredet i 1942 og indviet i 1953 til minde om de kvinder og mænd, som sled for at opdyrke heden. I mindedalen midt i mindeparken finder man 1.200 navne på sognesten, der omkranser 39 store herredssten. Store dele af mindeparken er fredet, og i det lyngklædte land, kan man få fornemmelsen af, hvordan de hårdtarbejdende hedebønders landskab tog sig ud.

Parken er åben for besøgende året rundt, og man kan opleve heden fra oven i udkigstårnet og gå sig en tur på de afmærkede ruter på heden eller ned gennem  mindedalen. Her finder man også en sten, rejst til minde om Ludvig von Kahlen.

Filmen er støttet af Den Vestdanske Filmpulje, regionale fonde fra de udenlandske optagelsessteder og Hedeselskabet.