Trine Schwennesen arbejder sig fremad

Hun er ikke ’bonde’ i traditionel forstand, men det opvejes af at være flittig og dygtig – og ikke mindst forstår hun at arbejde sig fremad. Undervejs modtog hun Edvard og Ane Agerholms Legat til et sommerkursus om agroøkologi i Frankrig.

30-årige Trine Schwennesen var egentlig i gang med at læse handel og kommunikation, men det kvittede hun til fordel for et forløb på landbrugsskolen og rejseaktiviteter. Her blev ideen, som nok altid har ulmet et sted, for alvor født. Passionen for fødevarer og bæredygtigt landbrug sammenlagt med en samfundsvidenskabelig interesse bragte hende frem til i dag, hvor hun har afleveret sin bachelor ’Potentialet for en agroøkologisk omstilling af det danske fødevaresystem – kan Danmark lære af Cubas eksempel?

Med fra kurset i Frankrig fik hun interessante perspektiver på emnet og ikke mindst en kulturudveksling – der var flere amerikanere på kurset, for hvem agroøkologi var helt fremmed, og det understregede, at der trods alt er nogle stærke principper på området i Europa. I Sydfrankrig er agroøkologi et stærkt og anerkendt begreb med lokale fødevarekæder og alternative fødevarenetværk, hvor landmændene for eksempel går sammen om en butik i den nærliggende by. De har nogle andre forbrugerpræferencer og er meget stolte over de lokale produkter. Det gav inspiration til hendes bacheloropgave, hvor hun har forsøgt at vurdere potentialet for en agroøkologisk landbrugsmodel i Danmark. Cuba er opgavens foregangsbillede, da landet har omstillet til agroøkologi, og det beviser, at det som udgangspunkt kan lade sig gøre, trods de meget forskellige økonomiske og kulturelle omstændigheder.

Som jeg ser det, skal vi have mod til at gå ind i det fundamentale og se, hvad landbrugssystemet baserer sig på. Vi skal overveje, om vi kan gøre tingene på en anden, mere intelligent måde, og ikke mindst om ikke vi har forpligtelsen. Jeg giver ikke meget for holdningen om, at økologisk produktion ikke lader sig gøre, hvis vi skal brødføde hele verden. Danmark skal og kan uanset hvad ikke brødføde tredjeverdenslande.
Trine Schwennesen

Trine Schwennesen mener endvidere at det er urealistisk at forestille sig, at vi går helt væk fra at eksportere landbrugsvarer, da det er dybt forankret i dansk landbrug, men hun mener, vi i højere grad skal arbejde på at dyrke et kvalitetsbevidst hjemmemarked og have en model, der i endnu højere grad understøtter den bevægelse.

Er du medlem af Hedeselskabet kan du læse hele artiklen om Trine Schwennesen i Vækst 2 2015, som kan hentes her.