< Back to news list

Portræt af havbiolog og klimakvinde

Foto: Kasper Løftgaard

Amerikanskfødte Katherine Richardson har som havbiolog gennem mange år forsket i havets små skabninger. Vejen til Danmark gik over en ph.d. i Wales, hvor hun mødte en dansker og blev på den måde ført over Vesterhavet og arbejdede sig ind i den danske forskerverden.

I begyndelsen af karrieren blev hun ellers beskyldt for at spilde skatteborgernes penge på ligegyldig forskning om små organismer, som man ikke engang kan se med det blotte øje. Lige indtil det viste sig, at netop de organismer er med til at optage enorme mængder CO2, hvilket reelt set betyder, at havet har gjort os en kæmpe tjeneste. Så var hendes forskning lige pludselig klimarelevant, og nu er hun anerkendt i hele verden, er rådgiver for FN’s Klimapanel og arbejder sammen med Nobelpristagere og Ban Ki-moon’er (FN’s generalsekretær). Cv’et i sig selv er en længere afhandling. Men selvom hun bliver rykket i fra alle leder og kanter som klimaekspert, så var det egentlig ikke det, der var hendes mål. Hun vil gerne påvirke det politiske system, men det har altid været og er stadig forskningen og søgen efter at forstå havets mekanismer og organismer, der tænder lys i hendes øjne.

For otte år siden var hun projektleder for Galathea 3-ekspeditionens (internationalt forskningstogt i 2006-2007) største projekt, og til næste sommer drager hun igen på forskningstogt - til den tid 62 år gammel.

"Jeg er nået en alder, hvor jeg godt kunne lægge min redningsvest på hylden, men jeg er slet ikke færdig. Jeg ville have solgt min bedstemor for at være så meget som muligt med på Galathea, og mit projekt var der hele tiden.
Jeg tror ikke på, at jeg holder op med at brænde efter at forstå, hvordan havet fungerer,” fortæller hun.

Læs hele portrættet i Vækst 4-2015, som udkommer den 27. november.

Du kan bestille et prøveeksemplar her.

Husk – som medlem modtager du Vækst fire gange om året. Du får også adgang til en række andre medlemsfordele, og det koster kun 200 kroner årligt.

Læs om medlemsskabet her.